Volgens een Duitse rechtbank had een van de twee moordenaars van Daniel Hillig in 2016 gedeporteerd kunnen worden naar Bulgarije. De Duitse autoriteiten misten toen echter een deadline om dat te doen. Ook vandaag wordt er in Chemnitz geprotesteerd tegen het migratie- en justitiebeleid van bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Volgens het gerechtshof in Chemnitz had men Yousif Ibrahim Abdullah twee jaar geleden naar Bulgarije kunnen deporteren. In dat land vroeg hij voor het eerst asiel aan. De Duitse autoriteiten misten echter een uiterste termijn van zes maanden om de uitzetting uit te voeren.

(Lees verder onder de tweet.)

Protestgolf

De 35-jarige Duitser Daniel Hillig, zelf de zoon van een Cubaanse migrant, kwam zaterdag om het leven na een steekpartij in Chemnitz. Twee andere Duitsers geraakten zwaargewond. Kort na de steekpartij werden de twee daders, Yousif Ibrahim Abdullah uit Irak en Alaa Sheikhi uit Syrië, opgepakt. Het nieuws leidde snel tot een aanhoudende golf van protesten door rechtse demonstranten en verontwaardigde burgers. Her en der kwam het tot gewelddadige incidenten.

De rechtsnationalistische AfD en het islamkritische PEGIDA zijn van plan om ook,vandaag weer een mars door Chemnitz te houden, om “te rouwen om Daniel H. en de anderen gedood door de gedwongen Duitse multiculturalisatie”.

Lek aanhoudingsbevel

Normaal gezien zou de identiteit van de daders strikt geheim gebleven zijn tot de zaak bij het gerecht behandeld zou worden. Ware het niet dat Daniel Zabel, een cipier uit Dresden, het aanhoudingsbevel lekte. Hij zou zichzelf hebben aangegeven en is intussen geschorst.

“Ik wil dat het publiek weet wat er is gebeurd”, zegt Zabel. “Ik zou graag zien […] dat de media niet langer de macht hebben om de feitelijke gang van zaken ter discussie te stellen, te manipuleren of te verdraaien op een manier die hen uitkomt.”