Jihadi-expert Montasser AlDe’emeh, bekend omwille van zijn kritische uitlatingen omtrent radicaal islamisme, heeft woensdagavond afgesproken met de verguisde kopman van Schild & Vrienden (S&V), Dries Van Langenhove. Dit in het kader van een interview dat binnen enkele dagen verschijnt. “Ik wil de lont uit het kruitvat halen. Wie kan daar tegen zijn?”, zo klinkt het bij AlDe’emeh. “[Van Langenhove] wordt door een grote groep in onze samenleving ontmenselijkt. Ik weiger daarin mee te gaan.” AlDe’emeh liet weten reeds bedreigingen te hebben ontvangen na zijn ontmoeting met de S&V-leider.

Afgelopen woensdag heeft jihad-expert en Montasser AlDe’emeh een onderhoud gehad met Dries Van Langenhove, de oprichter van de in opspraak gekomen rechtse jongerengroep Schild & Vrienden. “De weg naar radicale verzoening”, zo benoemt hij zijn gesprek. Tijdens een etentje in Molenbeek spraken de twee omstreden opiniemakers met Syrische vluchtelingen en werkten ze aan een interview dat binnen enkele dagen zou moeten verschijnen.

De weg naar radicale verzoening… Het interview verschijnt binnen enkele dagen. Meer zal ik niet verklappen. © Dieter Bacquaert

Publiée par Montasser AlDe'emeh sur Jeudi 13 septembre 2018

Montasser AlDe’emeh: “Radicale verzoening”

Gevraagd om zijn beweegredenen vertelt AlDe’emeh hoe hij de dood van Dylan Vandersnickt herinnert, de ondervoorzitter van Jong N-VA die zelfmoord pleegde enkele maanden na een fikse mediastorm rond zijn persoon. “Dylan heeft bij mij op school gezeten. [Zoiets wil ik voorkomen]”, vertelt AlDe’emeh aan SCEPTR. “[Dries Van Langenhove] wordt [nu ook] door een grote groep in onze samenleving ontmenselijkt. Ik weiger daarin mee te gaan. In dialoog gaan met Dries is voor mij een menswording”.

“Ik wil de lont uit het kruitvat halen. Wie kan daar tegen zijn? Onze veiligheidsdiensten hebben duidelijk gemaakt dat er geen concrete terreurdreiging is. Ik vertrouw onze veiligheidsdiensten”, aldus nog AlDe’emeh. “Persoonlijk vond ik het interessant om Dries zelf te interviewen. Ik heb kritische vragen gesteld. Daarna zijn we gaan eten in Molenbeek. Hij sprak er met Syrische vluchtelingen. [Dat] is toch mooi?”

“Ik scheur je teelballen eraf”

“Ewa bete type , next time da gij in molenbeek bent vas y laat iets weten as je echt in dialoog xilt (sic) gaan j’tarrache tes couilles et ta mere la pute vas te les faire bouffé a fils de grosse merde”. Zo luidt een van de bedreigingen die AlDe’emeh reeds ontving: “De volgende keer je in Molenbeek bent, laat iets weten als je echt in dialoog wil gaan. Ik scheur je teelballen eraf en laat je hoerenmoeder ze opeten”.

De jihadi-expert ontving echter al heel wat (weinig smakelijke) bedreigingen na zijn onderhoud met Van Langenhove. “Ik krijg heel wat haatreacties binnen. Alleen maar omdat ik Dries weiger te ontmenselijken… Die haatreacties heb ik niet gekregen toen ik jihadisten interviewde. Zegt genoeg, denk ik”, luidt het tot slot. “Het is aan ons om de jongeren in onze samenleving te beschermen. We moeten naar hun zorgen luisteren. Dus ook de Vlaamse autochtone jongeren. Ik ben niet selectief empathisch. Ik wil naar het verhaal van alle jongeren in onze samenleving luisteren. En ik vind dat onze politici op dat vlak falen. Ze luisteren te weinig naar de zorgen [en] angsten van onze fantastische jongeren”.

“Ik heb de komende weken met meerdere politici en academici afspraken”, laat Van Langenhove zelf nog weten aan SCEPTR. “Mensen zien in dat het beter is om eens te luisteren hoe het nu echt zit in plaats van zich te baseren op een reportage vol leugens.”

Publiée par Montasser AlDe'emeh sur Mercredi 12 septembre 2018