Fatima Ezzarhouni, de moeder van een intussen overleden Syriëstrijder, neemt voor CD&V deel aan de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. De CD&V-kandidate gaat zich vooral bezighouden met deradicaliseringsprojecten. “Ik kan via de partij preventiecampagnes doen, en dat is heel belangrijk”, klonk het tegenover Radio 2 Antwerpen.

Enkele maanden geleden bracht Ezzarhouni in de Zevende Dag het verhaal van haar geradicaliseerde zoon die zo’n vijf jaar geleden naar Syrië afreisde. De man sloot zich eerst aan bij het Vrije Syrische Leger, later bij Al Nusra en uiteindelijk bij IS. De afgelopen drie jaar heeft de CD&V-kandidate geen contact meer gehad met haar zoon. Enkele weken geleden zou hij overleden zijn.

Deradicalisering

Momenteel zet Ezzarhouni zich in voor deradicaliseringsprojecten. Dat werk gaat ze proberen door te trekken naar de politiek. “Ik ben niet enkel in de politiek gestapt omwille van mijn verhaal, maar het is wel mijn grootste punt. Ik kan via de partij preventiecampagnes doen, en dat is heel belangrijk”, stelt ze tegenover Radio 2 Antwerpen.

De situatie van de kinderen van Syriëstrijders trekt nu vooral haar aandacht. Zo heeft ze zelf een kleinkind in Idlib zitten. “Zoals elke grootmoeder wil ik heel graag mijn kleinkind zien. Die kinderen hebben er niet voor gekozen om daar te zijn. Maar ik heb er vertrouwen in dat minister Geens een humane oplossing vindt”, klinkt het bij de CD&V-kandidate.

Opmerkelijke kandidaten

Voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen trommelde de Antwerpse CD&V-afdeling al heel wat opmerkelijke kandidaten op. Zo ontstond er bijvoorbeeld controverse omtrent de ultraorthodoxe jood Aron Berger nadat bleek dat de man geen hand wou geven aan vrouwen. Later, nadat de ultraorthodoxe jood zijn kandidatuur had ingetrokken, werd Rezi Friedman (de dochter van de omstreden Moshe Friedman) kandidaat voor de christendemocraten. Gisteren werd Radiart Cankja, een gerechtstolk die met 3 kilogram heroïne werd opgepakt, dan weer van de lijst gesmeten.