In Iran is vandaag een aanslag gepleegd op een militaire parade in het zuidwesten van het land. Een viertal schutters openden het vuur en daarbij vielen volgens het Iraanse nieuwsagentschap minstens 24 doden. “Er zijn een aantal niet-militaire slachtoffers waaronder vrouwen en kinderen die naar de parade kwamen kijken”, reageert een anonieme Iraanse ambtenaar. Dat brengt Reuters.

De aanslag vond plaats in Ahvaz in het zuidwesten van Iran tijdens een jaarlijkse parade om het begin van de oorlog tussen Iran en Irak tussen 1980 en 1988 te herdenken. Bij de aanslag vielen minstens 24 doden en er zijn ook meer dan 60 gewonden. Onder de dodelijke slachtoffers zijn minstens 12 Iraanse soldaten van de Revolutionaire Garde. Van de 4 aanvallers werden er 2 gedood, de andere 2 zijn gearresteerd. Op amateurbeelden is te zien hoe verschillende soldaten en burgers bebloed op de grond kruipen terwijl er wordt geschoten.

De aanslag werd voorlopig nog niet opgeëist. De staatstelevisie legt de schuld bij “Takfiri elementen”, dat is een extremistische soennitische militantengroep. Ook Osama bin Laden en Al Qaida-kopstuk Abu Musab al-Zarqawi waren Takfiri-aanhangers. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zijn “regionale terroristensponsors” mede verantwoordelijk voor de aanslag. Daarmee bedoelt hij de gezworen vijanden van Iran, namelijk Saudi-Arabië en Israël met hun “Amerikaanse meesters”.

“Terroristen gerecruteerd, getraind en betaald door een buitenlands regime hebben Ahvaz aangevallen. Iran zal snel en beslissend reageren om de Iraanse levens te beschermen”, reageert Zarif. Aanslagen op het leger zijn echter relatief zeldzaam in Iran. Vorig jaar vond nog de eerst echte aanslag plaats die opgeëist werd door Islamitische Staat. Daarbij vielen 18 doden aan het parlement en aan het mausoleum van Ayatollah Ruhollah Khomeini, de stichter en eerste leider van de Islamitische Republiek Iran.