Premier Charles Michel (MR) eist tegen de komende ministerraad “concrete en effectieve” voorstellen omtrent de aanpak van illegalen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “De prioriteit van de regering moet zijn om delinquenten die hier illegaal verblijven, te repatriëren”, citeert BELGA de premier.

Vorige week werden circa 60 illegalen vrijgelaten uit het Centrum voor Illegalen in Merksplas (CIM). En ook in Brugge en Steenokkerzeel werden tientallen illegalen vrijgelaten door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Alles samen goed voor ongeveer 150 vrijgelaten ‘sans-papiers’. Dit om plaats te maken voor zo’n 100 opgepakte illegale transitmigranten. Het probleem? Onder de personen die eerder werden vrijgelaten bevonden zich 32 ‘sans-papiers’ die een veroordeling hadden opgelopen.

Premier mengt zich in het debat

Premier Michel mengt zich nu eveneens in het debat. Zo eist hij – tegen vrijdag – van staatssecretaris Francken effectieve en concrete maatregelen. “De prioriteit van de regering moet zijn om delinquenten die hier illegaal verblijven, te repatriëren”, klinkt het volgens BELGA. Daarnaast verklaarde de eerste minister dat het respect voor de rechtsstaat “het belangrijkste punt” is en dat migranten een asielaanvraag zouden moeten indienen.

Een ander punt dat de premier aanraakte was de samenwerking tussen de lokale autoriteiten. Dit element verloopt vooral stroef in Brussel. Zo stelde Brussels burgemeester Philippe Close (PS) dat Francken een “groot kindis. Eerder had de staatssecretaris verklaard dat hij het probleem op twee weken zou kunnen oplossen. Een goede samenwerking tussen de lokale autoriteiten en de federale overheid is volgens Michel evenwel essentieel. “Het businessmodel van de smokkelaars moet worden gebroken”, aldus de premier.

Kritiek op Francken

De reactie van de premier is niet geheel onlogisch. Eerder had MR-Kamerfractieleider David Clarinval gesteld dat de huidige situatie zich niet mag herhalen. “Het asielbeleid verdient actie in plaats van hectische communicatie”, klonk het bij de Franstalige liberaal volgens VRT NWS. Daarnaast had Clarinval zijn vragen bij het “belang” en de “doeltreffendheid” van de genomen maatregel. “Waarom 60 mensen uit een gesloten centrum vrijlaten als hun terugkeer gepland is, om er vervolgens transmigranten onder te brengen van wie we nog niet weten of we hen kunnen terugsturen naar hun land van herkomst”, aldus de MR-Kamerfractieleider.