De Duitse krant Die Welt zou uit regeringsbronnen hebben vernomen dat bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft beslist dat Hans-Georg Maaßen, hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst, moet vertrekken. Het wordt uitkijken of de minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) zich daarnaar schikt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft besloten dat dat Hans-Georg Maaßen, hoofd van de ‘Verfassungsschutz’ (BfV) – de Duitse binnenlandse inlichtingendienst, moet vertrekken. Dat zou de Duitse krant Die Welt vernomen hebben. Merkel is van mening dat hij niet langer kan aanblijven omdat hij zich zou mengen in de dagelijkse politiek. Merkel zou dat dit weekend aan de belangrijkste leden van haar regeringscoalitie hebben gesignaleerd.

(Lees verder onder tweet.)

Merkel tegen Seehofer

De sociaaldemocratische regeringspartij SPD vroeg sinds vorige week het ontslag van Maaßen. De minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) weigerde dit steeds. Merkel lijkt zich nu aan te sluiten bij de SPD en komt daarmee wederom lijnrecht tegenover Seehofer te staan. Volgens Die Welt zou Maaßen afgelopen week tegen een groep CDU/CSU-leden verklaard hebben dat Horst Seehofer mij vertelde dat als ik val, hij valt”. Tussen Merkel en Seehofer kwam het in het verleden al geregeld tot een botsing, vooral rond migratiekwesties. Morgen zou een officiële beslissing moeten vallen.

Twee weken geleden zei Maaßen tegen de krant Bild dat hij twijfels had over berichten dat er jacht werd gemaakt op buitenlanders tijdens de demonstraties in Chemnitz. “Ik deel de scepsis ten aanzien van berichten in de media over rechtsextremisten die in Chemnitz buitenlanders achterna zaten”, zei Maaßen.

Volgens Maaßen werden zijn uitspraken verkeerd geïnterpreteerd. Maaßen zou enkel vraagtekens hebben geplaatst bij de snelle publicatie van de video in de media, op een moment dat niemand de bron of de authenticiteit van de beelden kon achterhalen. Maaßen zou evenmin beweerd hebben dat de video een vervalsing is. Hij had er op willen wijzen dat men niet uit de video kon afleiden dat er “een heksenjacht” op buitenlanders heeft plaatsgevonden in Chemnitz.