Uit een rondvraag van de Zweedse krant Expressen blijkt dat een meerderheid van de verkozenen van de rechtsliberale Moderaterna (M) voorstander is van gesprekken met de rechtsnationalistische Zweden-Democraten (SD).

De Zweedse krant Expressen stelde parlements- en gemeenteraadsleden van de rechtsliberale Moderaterna (M) de volgende vraag: “Denk u dat de Moderaterna de macht zou moeten verwerven door middel van onderhandelingen met de Zweden-Democraten, indien nodig?” Van de 609 verkozenen waren er 324 voorstander van gesprekken tussen Moderaterna-leider Ulf Kristersson en SD-leider Jimmie Åkesson.

(Lees verder onder de tweet.)

Raakpunten tussen beide partijen

Daarbij wordt onder meer als argument aangehaald dat vroegere uitsluiting van SD de groei van die partij niet heeft tegengehouden. Daarnaast wordt erop gewezen dat M en de SD heel wat raakpunten vertonen. Ook het tegengaan van socialistisch beleid wordt aangehaald als argument: “Als dit alleen mogelijk is met de SD, is het de moeite waard om met Åkesson te onderhandelen”, klinkt het.

Parlementslid Hanif Bali – een rijzende ster binnen M en vaak erg kritisch over politieke correctheid – zei al voor de verkiezingen dat hij vond dat er over samenwerking met de SD moest nagedacht worden. “Ik ben zo iemand die niet denkt dat ik fascist word door met een Zweden-Democraat te praten. […] Ik zou geen problemen hebben om problemen aan te pakken waarbij we erg dicht bij elkaar staan”, zegt Bali.

Eenzelfde geluid is te horen bij voormalig partijleider Ulf Adelsohn: “Ik ben ver verwijderd van het delen van de standpunten van de communisten, maar we kunnen nog steeds met hen praten. Hetzelfde geldt voor de SD. Maar volgens het Zweedse establishment is het alleen maar goed om met links te praten.”

Politieke impasse na verkiezingen

Bij de Zweedse parlementsverkiezingen boekten de rechtsnationalistische Zweden-Democraten (SD) sterke vooruitgang. Intussen lijkt een politieke impasse te ontstaan omdat centrumrechts noch -links een meerderheid in het parlement haalt. Een mogelijke piste is dat de SD gedoogsteun geeft aan een centrumrechtse minderheidsregering. Ulf Kristersson (M) riep op tot het aftreden van de socialistische premier Stefan Löfven.

Jimmie Åkesson (SD) sprak van een overwinning voor zijn partij. “We zullen de komende weken, maanden en jaren grote invloed krijgen op wat er in Zweden gebeurt”, zegt Åkesson. Åkesson wees er haarfijn op dat Kristersson zal moeten kiezen tussen steun van de Zweden Democraten of nog eens vier jaar met Löfven als premier.