De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over het afwikkelen van de brexit verlopen stroef. Zelfs een scenario zonder akkoord komt in zicht.Brits premier Theresa May stelt in een open brief in de Sunday Telegraph evenwel dat ze geen enkele toegeving gaat doen die de belangen van het Verenigd Koninkrijk kan schaden. Ook een tweede referendum over de Europese Unie wijst ze resoluut van de hand.

Normaliter verlaten de Britten op 29 maart de Europese Unie en bijgevolg de eengemaakte markt. Komt er geen akkoord dan zal het Verenigd Koninkrijk door de EU-lidstaten als een ‘derde land’ worden beschouwd en dreigen er grote moeilijkheden. Het probleem? Steeds meer beleidsmakers houden rekening met een dergelijk ‘no deal’-scenario. Zo waarschuwde de Britse regering vandaag al voor hogere bankkosten. Britten die in de EU wonen zouden zelfs de toegang tot hun bankrekening kunnen verliezen.

Brits premier May stelt evenwel klaar te zijn voor een ‘no deal’-Brexit. Daarnaast zal ze naar eigen zeggen niet afwijken van haar ‘Chequers-plan‘. In dat scenario blijft het Verenigd Koninkrijk lid van een vrijhandelszone voor goederen. “Ik zal niet bereid zijn om compromissen over de voorstellen in het Chequers-plan te aanvaarden als die de belangen van het Verenigd Koninkrijk schaden”, klinkt het.

May sluit tweede referendum uit

Een tweede referendum – dat voorstel leeft zowel bij delen van de conservatieve partij als bij de ‘remainers’ – komt er volgens May niet. “In de zomer van 2016 zijn miljoenen Britten naar buiten gekomen om hun zegje te doen. Ze geloofden dat hun stem zou tellen, dat ze na jaren eindelijk gehoord zouden worden. De vraag een tweede keer stellen zou een groot verraad van onze democratie zijn”, stelt de Britse premier.

Het blijft echter nog maar de vraag hoe sterk de positie van May in realiteit is. Eerder namen Brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson ontslag uit onvrede over de plannen van de Britse premier. Daarnaast bereiden sommige partijleden die meewerken aan de Brexitonderhandelingen een alternatief plan voor waarmee ze de druk op May willen verhogen.