De inwoners van Macedonië stemmen vandaag in een referendum over de naam van hun land. Die zou namelijk veranderen naar de ‘Republiek van Noord-Macedonië’. De naamsverandering zou een decennia oude ruzie met Griekenland moeten oplossen. Dat schrijft Reuters.

Griekenland blokkeert al geruime tijd de aanvragen van Macedonië om toe te treden tot de Europese Unie en de NAVO. In Griekenland is er namelijk een provincie die ook Macedonië heet. De Grieken verwijten hun noorderbuur ervan dat ze via de naam ‘Macedonië’ de provincie zullen opeisen. In juni kwam er eindelijk schot in de zaak met het voorstel van de nieuwe naam. Macedonische nationalisten vinden echter dat de nieuwe naam de etnische identiteit van de Slavische meerderheid in het land ondermijnt.

De vraag op het stembiljet luidt: “Bent u voor een NAVO en EU-lidmaatschap met het aanvaarden van het akkoord met Griekenland?” Voorstanders van de naamsverandering, waaronder premier Zoran Zaev, vinden dat deze prijs het waard is. “Ik kom vandaag stemmen voor de toekomst van het land en voor de jonge mensen in Macedonië, zodat ze vrij en onder de paraplu van de Europese Unie kunnen leven omdat het zorgt voor veiligere levens voor ons allemaal”, reageert Zaev. De Macedonische president Gjorge Ivanov liet al weten dat hij niet zal stemmen in het referendum. Een boycotcampagne doet ook twijfel ontstaan of de minimumopkomst van 50 procent van de bevolking gehaald zal worden. Indien dat niet het geval is, dan is het referendum ongeldig. Een mislukt referendum zou een eerste echte klap zijn voor het beleid van de pro-westerse regering die sinds mei vorig jaar aan de macht is.

Hoewel het referendum niet bindend is, hebben al genoeg parlementsleden gezegd dat ze de uitkomst ervan zullen respecteren en de beslissing zullen doorvoeren. De naamsverandering vergt een twee derde meerderheid in het parlement. Premier Zaev denkt dat een toetreding tot de NAVO en de EU de nodige investeerders zal aantrekken. Het land kampt immers met een werkloosheidsaantal van meer dan 20 procent: “Ik geloof dat de grote meerderheid voor zal zijn, omdat meer dan 80 procent van onze inwoners voor de EU en de NAVO zijn.”