Op een migratieconferentie in Luxemburg kwam het tot een hevige woordenwisseling tussen de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) en de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn (LSAP). Salvini zei dat de Italianen meer kinderen moeten krijgen, in plaats van Afrikaanse migranten binnen te halen. Een woedende Asselborn vergeleek daarop de illegale Afrikaanse migranten van vandaag met Italiaanse immigranten in Luxemburg.

Op een conferentie in Wenen over de migratiecrisis zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) dat hij het niet eens is met politici “die zeggen dat we immigratie nodig hebben omdat de bevolking van Europa ouder wordt”. “Ik heb een heel ander standpunt”, zei Salvini. “Ik geloof dat ik in de regering zit om ervoor te zorgen dat onze jongeren hetzelfde aantal kinderen hebben als een paar jaar geleden, en niet om de besten van de Afrikaanse jeugd naar Europa te halen.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Moderne slaven”

De uitspraken van Salvini lokten een verontwaardigde reactie uit van Jean Asselborn (LSAP), de socialistische minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg. Asselborn had in het verleden gezegd dat migratiekritische partijen “Europa zouden vernietigen” met hun gesloten grenzenbeleid. “Misschien moeten ze dit in Luxemburg doen, maar in Italië moeten we mensen helpen meer kinderen te krijgen, in plaats van moderne slaven binnen te halen om de kinderen die we niet hebben te vervangen”, zei Salvini tegen Asselborn.

“In Luxemburg, meneer, hebben we duizenden Italianen verwelkomd die in ons land kwamen werken, als migranten, zodat u in Italië geld had voor uw kinderen! Merde, alors”, aldus een woedende Asselborn.

Salvini deelde de woede-uitbarsting van Asselborn op Twitter. “Hij vergeleek onze geëmigreerde grootouders met de illegale immigranten die vandaag de dag aankomen, wilde meer immigranten in Europa en sloot af met ‘merde’ te schreeuwen”, schrijft Salvini. “Maar hebben ze in Luxemburg, een belastingparadijs dat Italië niet de les moet spellen, niemand normaler dan de minister?”