Dinsdag deed de Leuvense burgemeester Louis Tobback (sp.a) enkele opvallende uitspraken. Dit na de vrijlating van één van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen“Ik heb zo’n flauw idee wat ik zou doen als vader […]”, zo zegt de burgemeester in Het Laatste Nieuws. “Ik zou dan 20 jaar krijgen en na 10 jaar al opnieuw thuis zijn.”

Kitty Van Nieuwenhuysen, de agente in opleiding die na haar stage aan de slag zou gaan bij het Leuvense politiekorps, werd in 2007 doodgeschoten door Noureddine Cheikhni en twee kompanen. Cheikhni komt echter, ondanks een veroordeling tot dertig jaar celstraf, al na tien jaar vrij met een enkelband. Burgemeester Tobback heeft weinig begrip voor de strafrechtelijke beslissing.

Tobback: “Toch straf dat je als ouder de dader al na 10 jaar onder ogen kan krijgen”

“Er is iets wat niet klopt aan dit verhaal, iets wat niet kan, de stap te veel… Zo voel ik het aan”, zo vertelt de veteraan-sp.a-politicus in Het Laatste Nieuws. “Ik zou me als rechter niet goed voelen als ik een dergelijke uitspraak had gedaan. Let wel, ik ben De Wever of Jambon niet en ga dus niet roepen dat onze rechters wereldvreemd zijn. Ik ben absoluut voorstander van vastgelegde procedures en de scheiding der machten, maar we moeten misschien toch eens nadenken over de bestaande procedures. Als een Assisenhof van mening is dat een dader 30 jaar cel verdient voor een smerige moord, dan is het toch straf dat je als ouder de dader al na 10 jaar onder ogen kan krijgen, zij het dan met een enkelband. […] Ik heb zo’n flauw idee wat ik zou doen als vader die te horen krijgt dat de dader van zo’n smerige moord nu al vrijkomt. Ik zou dan 20 jaar krijgen en na 10 jaar al opnieuw thuis zijn.”

Bij de Leuvense politie zelf is men ook kwaad en teleurgesteld. Korpschef Jean-Paul Mouchaers zegt dat de wet weliswaar is toegepast, maar hij heeft begrip voor de woede van zijn mensen. “Kitty zou ons versterken op 1 januari 2008. Dat haar vader Johan alsnog in haar voetsporen kon treden in het Leuvens korps van 2009 tot 2016 heeft het verlies enigszins helpen verwerken, maar het bleef zwaar”, aldus Mouchaers ten aanzien van Het Laatste Nieuws. “De oproep van Leuvense politiemensen om geweld tegen de politie zwaar te bestraffen, klinkt alsmaar luider. Ik ondersteun die oproep ten volle.”

Agente Kitty Van Nieuwenhuysen was op 4 december 2007 met haar toen 27-jarige collega Peter Van Stalle op zoek naar de inzittenden van een achtergelaten Volvo. De inzittenden daarvan, Noureddine CheikhniGalip Kurum en Hassan Iasir, waren toen net een huis binnengedrongen om de autosleutels van een andere auto te kunnen stelen. Nadat ze uit het huis kwamen, zagen de criminelen de politiecombi waarin Van Nieuwenhuysen zat en doorzeefden ze deze met een kalasjnikov-aanvalswapen. Van Nieuwenhuysen, nog maar pas van de politieschool, werd dodelijk geraakt. Haar collega, Van Stalle, raakte zwaargewond.

ADVERTENTIE