Eerder raakte bekend dat de regering niet lijkt uit te sluiten dat in november mogelijks het licht uitgaat. Niemand kan garanderen dat het afschakelplan niet geactiveerd moet worden”, stelde minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) daarover tegen Het Laatste Nieuws. Volgens netbeheerder Elia is het goed mogelijk dat de stroomvoorziening gedurende de hele winter problematisch zal blijven. 

De problemen met de elektriciteitsbevoorrading zijn volgens netbeheerder Elia groter dan verwacht. Niet enkel in november, maar ook na nieuwjaar zou de situatie problematisch kunnen worden, zo weet VRT NWS. In een ‘normaal’ jaar mag er wettelijk maximum drie uur geen stroom zijn. “Met de situatie waarin we ons nu bevinden, halen we dat criterium niet”, stelt Elia-woordvoerster Marleen Vanhecke tegenover de openbare omroep.

Wel zal het risico op een tekort volgens De Standaard in januari en februari mogelijks kleiner zijn dan in november. Daarnaast zou de netbeheerder letterlijk verklaren dat men maatregelen kan nemen ter vermijding van een stroomtekort.

Extra maatregelen volstaan niet voor november

Marghem kondigde gisteren aan voor elke megawatt te zullen vechten. Zo zou ze aan de hand van extra maatregelen al 750 megawatt gevonden hebben. Dit is echter ruimschoots onvoldoende. Een rapport van netwerkbeheerder Elia maakte duidelijk dat – omdat 6 van de 7 Belgische kerncentrales inactief zullen zijn in november – er 1.700 megawatt capaciteit te kort zal zijn. Gezien de 750 ‘gevonden’ megawatt moet er dus nog een kleine 1.000 megawatt gevonden worden.

Marghem wil nu druk zetten op Electrabel om de onderhoudsroutines van de kerncentrales te veranderen. Het zijn deze routines die ervoor zorgen dat er in november maar één nucleaire centrale actief zal zijn. Tihange 1 gaat bijvoorbeeld op 20 oktober dicht en dit voor 40 dagen. Electrabel geeft echter aan dat de onderhoudsroutines technisch erg moeilijk zijn om te wijzigen.

Engie-Electrabel biedt wel aan om de thermische centrales in de buurlanden op maximale capaciteit te laten draaien. Daar is evenwel een belangrijk probleem mee. België heeft nu al nagenoeg de grens van haar invoercapaciteit bereikt – één van de redenen waarom energie duurder is in België. Daarom wuift de minister niet langer de mogelijkheid weg dat het afschakelplan wordt geactiveerd in november. Eerder deed de minister dat wel. Marghem verwacht tegen vrijdag nieuwe oplossingen van Electrabel.