Leiding Google probeerde Hillary Clinton te doen winnen

0
2540

Uit een reeks gelekte e-mails zou blijken dat leidinggevenden van Google geprobeerd hebben de presidentsverkiezingen ten voordele van Hillary Clinton te beïnvloeden. Ook werd deze week een video van een meeting van Google gelekt. De video zou een afkeer van Donald Trump door de Google-leiding tonen en een verlangen tonen om hem en gelijkaardige figuren wereldwijd te dwarsbomen.

Deze week pakte Tucker Carlson van Fox News uit met een reeks e-mails, waaruit zou blijken dat de leidinggevenden van Google geprobeerd hebben de presidentsverkiezingen ten voordele van de Democraat Hillary Clinton te beïnvloeden. In de e-mails worden onder meer inspanningen beschreven om gratis ritten te betalen voor een bepaald segment voor de Amerikaanse bevolking: de Latino’s.

(Lees verder onder de tweet.)

“Stille donatie” voor Clinton

In de e-mails beweert Eliana Murillo, hoofd van de multiculturele marketingafdeling van Google, aanvankelijk dat het initiatief “onpartijdig” zou zijn. Maar uiteindelijk geeft zij toe dat de inspanningen neerkomen op een “stille donatie” voor Clinton. Ook deelde ze onder meer een artikel van het magazine The Atlantic waarin voorspeld wordt dat de Latino’s de Verenigde Staten zouden “redden” door Trump te verslaan.

“Uiteindelijk, na alles gezegd en gedaan te hebben, kwam de Latino gemeenschap toch naar buiten om te stemmen, en verraste ons volledig”, geeft Murillo in een latere e-mail toe. “We hadden nooit verwacht dat 29 procent van de Latino’s op Trump zou stemmen. Niemand deed dat. We zagen dit soort krantenkoppen over de vroege opkomst en dachten dat dit eindelijk het jaar was dat de ‘slapende reus’ was ontwaakt.”

“Fascisten en extremisten”

Na het e-mailschandaal pakte het rechtse Breitbart News uit met een video die door Google werd opgenomen tijdens een wekelijkse meeting kort na de presidentsverkiezingen in 2016. In de video verschijnen onder meer medeoprichters Larry Page en Sergey Brin, ondervoorzitters Kent Walker en Eileen Naughton, CFO Ruth Porat, en CEO Sundar Pichai. De video zou een afkeer van president Donald Trump door de Google-leiding tonen en een verlangen tonen om hem en gelijkaardige figuren wereldwijd te dwarsbomen.

In de video vergelijkt medeoprichter Sergey Brin Trump-aanhangers met “fascisten en extremisten”. Volgens Brin worden Trump-kiezers gemotiveerd door “verveling”, net als fascisten en communisten in het verleden. De medeoprichter van Google vraagt vervolgens aan zijn bedrijf om na te denken over wat het kan doen om te zorgen voor een “betere kwaliteit van bestuur en besluitvorming”.

Kent Walker stelt dan weer dat aanhangers van Trump gemotiveerd worden door “angst, xenofobie, haat en een verlangen naar antwoorden die er wel of niet zijn”. Later zegt Walker dat Google zou moeten helpen verzekeren dat de populistische beweging wereldwijd slechts “een knik” is in een historische boog die “buigt naar vooruitgang”.

ADVERTENTIE