Enkele jeugdwerkers en adviseurs van de Vlaamse Jeugdraad lijken hun afkeer voor een teveel aan “witte mensen” of “witte mannen” niet onder stoelen of banken te steken. Op sociale media weerklinkt kritiek. Men zou immers een dubbelzinnige houding hanteren nadat 4 VJR-leden verbonden aan de omstreden rechtse jongerengroep Schild & Vrienden werden buitengewerkt. Bij critici doet het de vraag rijzen: Heeft deze afkeer een invloed op de adviezen die de Jeugdraad verleent aan de Vlaamse regering?

De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. Met een team van 8 adviseurs en 8 jeugdwerkers verlenen ze adviezen aan de Vlaamse regering over zaken met betrekking tot jongeren. Zo adviseerde de Vlaamse Jeugdraad bijvoorbeeld nog om het hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs af te schaffen.

Twee weken geleden werden vier leden van de Vlaamse Jeugdraad aan de deur gezet na de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden. De betrokkenheid van een aantal leden met Schild & Vrienden en hun intenties – de Vlaamse Jeugdraad “verrechtsen” – brachten de organisatie ernstige schade toe, klonk het. “We werden verplicht om een moeilijke beslissing te nemen. Maar: we blijven geloven in de kracht van een debat dat verrijkt wordt door diverse stemmen.”

Dat een aantal andere adviseurs en jeugdwerkers uit de Vlaamse Jeugdraad er een overtuiging op nahouden die volgens sommigen blijk geeft van anti-blanke attitudes, wordt echter wel getolereerd door de raad, zo blijkt uit uitspraken van de raadsleden in kwestie. Op sociale media kan het gegeven bij verschillebde gebruikers op weinig begrip rekenen. Zo spreekt Bart Claes, voorzitter van Vlaams Belang Jongeren, zelfs van “racistische anti-blanke uitspraken”.

“Minder witte mannen”

Ook Mieke Heymans, jeugdwerker bij de Vlaamse Jeugdraad, liet na een recent verkiezingsdebat in Turnhout weten dat ze liever “wat minder witte mannen” zou gezien hebben. “Een werkpunt voor de komende jaren”, aldus Heymans. Heymans werd gecontacteerd voor een reactie, maar deze bleef uit.

Foto: Screenshot uit Facebookupdate Mieke Heymans.
Foto: Screenshot Facebookupdate Mieke Heymans.

Op sociale media kan die uitlating op heel wat kritiek rekenen. Verschillende mensen klagen de hypocrisie binnen de Vlaamse Jeugdraad aan.

Foto: Screenshot uit Facebook.
Foto: Screenshot uit Facebook.
Foto: Screenshot uit Facebook.
Foto: Screenshot uit Facebook.

Ook Emily De Laere, jeugdwerker bij de Vlaamse Jeugdraad, steekt haar afkeurende gevoel tegenover blanke mannen niet onder stoelen of banken. De Laere is diversiteitsmedewerker en vindt dat ons beleid te veel wordt bepaald “door blanke mannen met baarden”. “We leven in de 21ste eeuw. De tijd om het beleid te laten uitstippelen door blanke mannen met baarden van middelbare leeftijd is lang vervlogen.”

“‘Witte mensen’ zijn kleine kindjes”

Tot slot laat ook Sabrine Ingabire, adviseur bij de Vlaamse Jeugdraad, er weinig twijfel over bestaan dat ze een afkeer heeft van blanke mensen (of ‘witte’, zoals ze zelf noemt). In haar columns, die ze ook regelmatig mag publiceren in De Morgen, stelt ze zich bijvoorbeeld niet veilig te voelen in “witte ruimtes” en klaagt ze het volgens haar structurele racisme in Vlaanderen of bij uitbreiding de Westerse wereld aan. “Het racisme in Vlaanderen zit diep in het cultureel archief”, stelt ze onder meer.

Onze samenleving is volgens Sabrine Ingabire doordrongen van “white (male) privilege”, waaraan ze haar columns vaak wijdt. Witte mensen noemt ze “kleine kindjes zijn die beschermd moeten worden van de ongemakkelijke waarheid. Een ongemakkelijke waarheid waar zij de vruchten van mogen plukken.”

Ook over N-VA heeft Ingabire geen goed woord over. Ze stelt dat N-VA een “homogeen, zuiver, België” wil creëren en dat ze zich daardoor niet welkom voelt in Vlaanderen. “Vlaanderen maakt duidelijk dat we hier niet moeten zijn”, klinkt het. “Dat, ook al hebben we de Belgische nationaliteit, wij toch niet gelijk zijn aan ‘rasechte Belgen’.”

Sabrine Ingabire werd gecontacteerd, maar we kregen geen reactie.

We contacteerden tevens de persdienst van de Vlaamse Jeugdraad voor een reactie, maar zij lieten weten niet te willen reageren.