De Duitse stad Keulen heeft een massabijeenkomst verboden ter gelegenheid van de opening van een nieuwe moskee in de stad. De Ditib-Centrale Moskee is de grootste in Europa en werd gebouwd in opdracht van de Turkse Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (Ditib), een Turkse overheidsinstelling. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

De opening zou bijgewoond worden door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij is namelijk op gesprek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en zou nadien afreizen naar Keulen. De bijeenkomst is nu toch op het laatste moment afgelast, tot groot ongenoegen van de Ditib die het verbod respectloos vindt. De Turkse organisatie heeft onder andere via Facebook duizenden mensen opgeroepen om de opening bij te wonen. Er werden ongeveer 25.000 mensen verwacht waarvan het grote merendeel islamitische aanhangers van Erdogan zijn. De openingsceremonie begon vandaag om 14 uur.

De reden voor het verbod op de bijeenkomst is dat de Ditib de gevraagde veiligheidsmaatregelen niet heeft getroffen. Rond de moskee werd wel een gebied afgezet waar alleen mensen met een speciale uitnodiging kunnen komen. Het stadsbestuur van Keulen is echter bang dat de komst van Erdogan ongeregeldheden zal veroorzaken. Op verschillende plaatsen in de stad zijn immers betogingen gepland. De politie verwacht zo’n 10.000 betogers. Bij een Koerdische manifestatie tegen Erdogan, op de rechteroever van de Rijn, waren rond het middaguur al zo’n 500 mensen samengekomen.

De moskee werd ontworpen door de Duitse architectenbroers Paul en Gottfried Böhm. Naast een moskee bevat het complex ook andere voorzieningen zoals een bibliotheek en winkels. De moskee zelf wordt geflankeerd door twee minaretten van 55 meter hoog.