Orbán: “Jullie veroordelen de Hongaarse natie”

0
3232

Vandaag wordt in het Europees Parlement gestemd over een kritisch rapport  over Hongarije. Als gevolg hiervan zou het land zijn stemrecht kunnen verliezen binnen de EU. Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) wordt Hongarije veroordeeld omdat het land ervoor kiest “geen land van migranten” te worden.

Vandaag zullen de Europese parlementsleden stemmen over een rapport van het groene Nederlandse parlementslid Judith Sargentini (GroenLinks). Volgens Sargentini wordt de rechtstaat in Hongarije aangetast. Het gaat onder meer om het belasten van pro-migratie ngo’s en het sluiten van de Central European University van George Soros. Indien Sargentini de steun van een tweederdemeerderheid in het Europees Parlement vindt, zou dat kunnen leiden tot het opstarten van ‘Artikel 7’, waardoor Hongarije zijn stemrecht binnen de EU verliest.

(Lees verder onder de tweet.)

“Jullie veroordelen de Hongaarse natie”

De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) verdedigde zichzelf gisteren in het Europese Parlement en noemde het hele gebeuren “beledigend” voor zijn land. Volgens Orbán wordt Hongarije veroordeeld omdat het land ervoor kiest “geen land van migranten” te worden.

“Ik weet dat u al een besluit hebt genomen. Ik weet dat een meerderheid het verslag zal goedkeuren en ik weet dat mijn toespraak hier vandaag uw mening niet zal veranderen”, zegt Orbán. “Maar toch ben ik hier vandaag gekomen omdat u niet een regering maar een land en ook een natie gaat veroordelen. U gaat Hongarije, dat al duizend jaar lid is van de familie van christelijke naties, veroordelen.”

Europese Volkspartij

Doorslaggevend wordt wat de parlementsleden van de Europese Volkspartij (EVP) zullen doen. Tot die groep behoren niet alleen Fidesz van Orbán, maar ook de Vlaamse CD&V en de Duitse CDU/CSU. Orbán haalde gisteren alvast hard uit naar de leiding van de EVP, die hij als “zwak” omschreef. Volgens hem “dansen zij op de maat van de socialisten en de liberalen”.

“We zullen onze grenzen beschermen en we zullen beslissen met wie we willen samenleven. Je wilt een natie uitsluiten van Europese besluiten, je zou Hongarije het recht ontnemen om zijn belangen te vertegenwoordigen in de Europese familie waar het thuishoort”, zegt Orbán. Orbán voegt daaraan toe dat de stemming in het parlement een “klap in het gezicht” van de democratische waarden van de EU zou zijn.

“We hebben wel twistpunten en zullen dat in de toekomst hebben. We hebben een andere kijk op het christendom in Europa, de rol van de naties en de nationale cultuur. Zelfs verschillen over de essentie van het gezin en we hebben radicaal verschillende opvattingen over immigratie”, aldus de Hongaarse premier. “Deze verschillen kunnen geen reden zijn om een land te brandmerken en uitgesloten te worden van gezamenlijke beslissingen. We zouden nooit zo ver gaan dat we degenen die het niet met ons eens zijn het zwijgen opleggen.”