Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is tegen de opening van een islamitische school in Genk. In een interview op Radio 1 reageert hij: “Dit gaat de verkeerde kant op. We moeten kijken hoe we dit kunnen verhinderen.”

Jambon reageert: “Ik ben daar absoluut tegen. Genk is het toonbeeld van een integratiemodel. En wat gaan we nu doen? Aparte islamitische scholen oprichten waar Arabisch en Turks gegeven wordt.” Volgens de minister staan de islamscholen haaks op het Belgische integratiemodel. Hij nodigt burgemeester van Genk, Wim Dries (CD&V), uit voor een gesprek met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om te kijken hoe het probleem opgelost kan worden. “Want dit gaat de verkeerde kant op”, vervolgt Jambon. In ons land heerst echter vrijheid van onderwijs, maar Jambon wil binnen het wettelijk kader bekijken wat mogelijk is: “Er zijn ook wel een aantal checks and balances in ons syteem, zoals leerplannen.”

Eerder deze week raakte bekend dat de eerste islamitische middelbare school van Vlaanderen zich in Genk zal vestigen. De Turkse Milli Görüs-beweging is daarvan initiatiefnemer en het kocht daarvoor zopas een schoolgebouw van 2,5 miljoen euro. De Turkse organisatie heeft ook al scholen in Charleroi en Schaarbeek. Minister Jambon heeft, op vraag van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA), Staatsveiligheid gevraagd om een onderzoek te doen naar de plannen en geldstromen van de organisatie.

In Terzake reageerde de Genkse burgemeester echter dat hij Jambon al anderhalve maand geleden gevraagd had om een onderzoek naar de Turkse organisatie te voeren. Maar volgens Dries schoot de minister pas in actie na de vraag van Demir. Op Twitter reageerde Jambon op deze uitspraak: “Bevraging door Staatsveiligheid is anderhalve maand geleden gebeurd op vraag van collega Geens (CD&V) en mezelf. Resultaten zijn overgemaakt. Maar dat was voor de verkoopsprocedure. Wat ik vandaag vraag, is bijkomend onderzoek na de verkoop, specifiek rond de financiële structuren.”