Bizarre beelden op sociale media vandaag. Een Vlaams koppel, dat net over Belgisch-Franse grens op de A16 rijdende was, filmde hoe twee illegale transitmigranten op een rijdende truck klimmen tijdens een klein filemoment. De halsbrekende stunt toont opnieuw de vastberadenheid aan van de vele tienduizenden illegalen die het VK elk jaar willen bereiken.

Een duo transitmigranten heeft verschillende automobilisten opgeschrikt. Op sociale media circuleren beelden waarop is te zien hoe twee illegalen op een rijdende truck van de Vlaamse firma Vuylsteke klimmen. Een koppel filmde het tafereel. Nadat een eerste transitmigrant via de achterop bevestigde vorkheftruck op het dak klom, komt een tweede migrant aangelopen om de halsbrekende stunt te herhalen. Terwijl hij het koppel in de wagen voorbijloopt gebaart hij met zijn wijsvinger om stil te blijven.

Transmigrant klimt op rijdende truck

Straffe beelden op de A16: een transmigrant loopt de snelweg op en klimt op een rijdende truck.Meer weten? bit.ly/2DBDkTR

Publiée par VTM NIEUWS sur Vendredi 28 septembre 2018

Bij transportbedrijf Vuylsteke – uit West-Vlaanderen – reageerde men ontsteld tegenover van VTM NIEUWS“Wij waren hier niet van op de hoogte”, zo luidt het. “Er kropen al eerder personen in onze vrachtwagens maar dit hebben we niet eerder meegemaakt.”

Illegalen blijven komen naar het VK – langs België

België en ook onze buurlanden kampen al maanden/jaren met een ferme ‘transitmigratie’-problematiek. Elk jaar proberen vele tienduizenden zogenaamde transitmigranten – veelal uit Zwart-Afrika – op illegale wijze het VK te bereiken. België en Frankrijk zijn belangrijke transitlanden in dit traject. De overheid probeert doortastend op te treden tegen het fenomeen. Onder impuls van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) vinden geregeld grootschalige politieacties plaats waarbij men de illegalen oppakt en opsluit. Eerder dit jaar werden zelfs bossen gekapt aan snelwegen zodat transitmigranten “zich [daar] niet kunnen verstoppen”.

Maar wanneer deze illegale transitmigranten gevat worden is het niet eenvoudig voor agenten om even doortastend als gewenst op te treden. Enkel landen die een opname-akkoord hebben afgesloten met België nemen immers teruggezonden illegalen op. Illegalen die een andere nationaliteit hebben dan van deze landen, krijgen veelal een papieren bevel om het grondgebied te verlaten. Dit blijkt echter weinig effectief. “Doorgaans [krijgen] die mensen een papiertje mee[…] waarop staat dat ze binnen de vijf dagen het land moeten verlaten. Die documenten vinden we dan terug in de bossen rond de parkings”zo getuigde een agent nog begin dit jaar. “Alsof ze met ons lachen. Soms zijn wij nog met ons papierwerk bezig terwijl een andere ploeg die mannen al opniéuw oppakt.” 

Bovendien zijn de transitmigranten veelal fanatiek vastberaden om hun bestemming te bereiken. Zo zetten ze geregeld geweld in tegen agenten of truckers die hen proberen tegen te houden. Anderen halen dan weer halsbrekende toeren uit door langs hoge bruggen of touwen aan boord van een schip te geraken in de haven van Zeebrugge of dus door op rijdende trucks te klimmen op onze snelwegen.