Drie illegale mannen hebben afgelopen weekend een gewelddadige diefstal gepleegd. Twee ervan stonden reeds bekend voor gelijkaardige feiten. Het trio werd echter na reeds één dag vrijgelaten met een papieren bevel om het grondgebied te verlaten. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Eerder werd reeds duidelijk dat er bij de 60 vrijgelaten illegalen – die plaats moesten maken voor een 100-tal opgepakte illegale transitmigranten in Merksplas – tevens veroordeelde criminelen zaten. Dat werd eerder ontkend door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een man door een drietal illegalen omsingeld. Dit in Sint-Gillis, nabij Brussel. “Ze sloegen hem neer en gingen aan de haal met zijn portefeuille”, zo vertelt men bij het Brusselse parket tegenover Het Laatste Nieuws“Even later probeerden ze in dezelfde gemeente de gsm van een jonge vrouw te stelen.” Maar de illegale misdadigers konden nog dezelfde nacht worden opgepakt. Hierna bleek dat twee van hen reeds gekend waren bij de autoriteiten. “Ze hadden één of zelfs meerdere gewelddadige diefstallen op hun naam staan.”

De drie dieven zijn van Algerijnse (2) en Tunesische (1) afkomst. Ze hanteerden/hanteren zo’n 20 aliassen. Een van hen beweerde minderjarig te zijn, maar een botonderzoek achterhaalde al snel dat het ging om een man van minstens 22 jaar. Toch werd het trio al na één dag vrijgelaten. Dit met louter een papieren bevel om het grondgebied te verlaten. Pikant detail: de politie kon later de papieren terugvinden op de stoep voor het commissariaat. Justitieminister Koen Geens (CD&V) wilde zondagavond niet reageren op het bericht.

Ook in Merksplas criminele illegalen vrijgelaten

Eerder kwam na onderzoek door Het Nieuwsblad naar boven dat er ook bij de ‘sans-papiers’ of illegalen die werden vrijgelaten in het Centrum voor Illegalen in Merksplas (CIM) toch veroordeelde criminelen zaten. Dit ondanks de aanvankelijke ontkenning vanwege staatssecretaris Francken. En van de 100 opgepakte transitmigranten die in de plaats van de illegalen moesten intrekken in het centrum, is een groot deel alweer op vrije voeten.

(Lees verder onder de tweet.)

Gwendolyn Rutten, voorzitter van regeringspartij Open Vld, was streng voor haar coalitiegenoot N-VA. ”Normaal gezien zit je eerst samen met je administratie en zorg je ervoor dat er geen criminelen worden vrijgelaten. Niet nadien”, aldus Rutten op Radio 1. “Dit is één grote puinhoop.” 

Bij de rechtse oppositiepartij Vlaams Belang zijn ze evenmin te spreken over de blunders. Partijvoorzitter Tom Van Grieken stelt op Twitter: “‘Streng maar rechtvaardig’ was het, hé, Theo Francken? Wie gelooft uw praatjes nog?” En zelfs bij de linkse oppositiepartij sp.a is men bijzonder kritisch. “‘Hen hebben we zeker niet vrijgelaten’, zei Theo Francken gisteren. Op welke info baseerde hij zich gisteren dan om ‘zeker’ te zijn?”, zo tweette nog sp.a-woordvoerster Sarah Vandecruys.