Vandaag zijn er opnieuw huiszoekingen verricht bij leden van de rechts-nationalistische jongerenorganisatie Schild & Vrienden (S&V). Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen aan onze redactie. Eerder vond al een huiszoeking plaats bij S&V-kopman Dries Van Langenhove.

Deze ochtend vonden omstreeks 07u30 vijftien huiszoekingen plaats bij meerdere leden van Schild & Vrienden. Daarbij werden volgens het parket een aantal computers en gsm’s in beslag genomen. Er zouden ook studentenkoten aangedaan zijn door de politie. De huiszoekingen verliepen rustig en zonder incidenten.

Schild & Vrienden onder vuur

Schild & Vrienden ligt sinds de PANO-reportage van twee weken geleden hevig onder vuur. De redactie van PANO volgde zes maanden de rechtse jongerenorganisatie, maar wijdde het grootste deel van de reportage aan tal van racistische ‘memes’ en prentjes die in interne digitale kanalen zouden gedeeld zijn. Verschillende politici reageerden verbolgen na de reportage en een aantal S&V-leden werden zelfs uit het bestuur van organisaties zoals de Universiteit Gent en de Vlaamse Jeugdraad gezet. Het parket is sindsdien een onderzoek gestart naar racisme.

In een zopas verschenen Facebookvideo met S&V-oprichter Dries Van Langenhove reageert hij op de reportage. “De VRT heeft veel personeel en invloed, maar bovenal heeft ze een politieke agenda. Het is niet de eerste keer dat ze manipulatieve reportages maken”, stelt de omstreden opiniemaker in de video. Volgens hem probeert de VRT aan te tonen dat Vlamingen racisten zijn: “Hun linkse vooringenomenheid is duidelijk merkbaar.” Schild & Vrienden werd volgens Van Langenhove nergens uitgenodigd om zich te verdedigen na de PANO-reportage, en er werd volgens hem alles aan gedaan om S&V het zwijgen op te leggen. “Wie de reportage bekijkt zal zien dat de VRT nergens doet aan bronvermelding en dat het dus overduidelijk opgezet spel is”, besluit Van Langenhove.