Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) bereikte vandaag een akkoord met de overheidsvakbonden omtrent de ziekteregeling voor ambtenaren. Zo krijgen de vakbonden meer tijd om over de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden te overleggen. Daarnaast zal er wekelijks een werkgroep bijeenkomen. “De minister is een duidelijk engagement aangegaan om ruimte te geven voor onderhandelingen. Nu we kunnen beginnen met werkgroepen is daar meer tijd voor en die gaan we nodig hebben”, reageert Ilse Remy (ACV) tegenover de Gazet van Antwerpen.

Eerder bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de hervorming van het ambtenarenstatuut. De reden? De Vlaamse regering wil dat ambtenaren – net zoals alle andere werknemers – geen ziektedagen meer kunnen verzamelen over kalenderjaren heen. De redenering bij de regering is namelijk dat ziekteverlof niet dient om op te potten en te gebruiken naar wens. Ambtenarenvakbonden ACV, ACOD en VSOA konden deze beslissing allerminst smaken en voerden verschillende acties uit. Zo legden de zeeloodsen maandagavond het werk neerlegden. Later volgden de andere loodsen en verwante diensten. Het gevolg? Gisteren werden zo’n 17 sluizen niet bediend en stond driekwart van het scheepvaartverkeer op Antwerpen stil.

Tegenvoorstellen

Een overleg tussen Homans en de ambtenarenvakbonden bracht vandaag echter (voorlopig) soelaas. Zo gaven de bonden volgens het kabinet van Homans aan dat ze “meer tijd nodig […] hebben om over de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden te overleggen. Er is afgesproken dat er wekelijks een werkgroep bijeenkomt. De eerste zal plaatsvinden aanstaande maandag. Intussen worden alle vakbondsacties onmiddellijk stopgezet”.

De socialistische overheidsvakbond ACOD klinkt bij monde van secretaris Jan Van Wesemael optimistisch over de vergadering. “We krijgen nu de kans om tegenvoorstellen te doen. We willen uitleggen waarom we meer mensen bij de overheid statutair willen maken, en we zullen ook meer dan honderd redenen geven waarom terugvallen op 65% van het salaris na dertig dagen ziekteverlof geen goed idee is”, reageert de vakbondsman.

Ook Ilse Remy (ACV) klinkt positief. “Het was constructief”, stelt ze tegenover de Gazet van Antwerpen. “De minister is een duidelijk engagement aangegaan om ruimte te geven voor onderhandelingen. Nu we kunnen beginnen met werkgroepen is daar meer tijd voor en die gaan we nodig hebben”.