De vier leden in de Vlaamse Jeugdraad verbonden aan de in opspraak gekomen rechtse jongerengroep Schild & Vrienden (S&V) zijn woensdagavond aan de deur gezet. De 4 ex-raadsleden – waarvan er 3 Jong-N-VA’ers zijn – zouden online electorale hulp ingeroepen hebben binnen S&V om verkozen te geraken in 2017. “Ze hebben onze organisatie ernstige schade toegebracht”, luidt het bij adviesorgaan van de Vlaamse regering in Het Nieuwsblad. Volgens de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) ondergraaft het orgaan echter zo zijn democratische legitimiteit en gaat het om niets minder dan een heksenjacht op rechtse jongeren.

Vier raadsleden uit de Vlaamse Jeugdraad zijn na ‘een lange vergadering’ ontslagen. Na de veel besproken PANO-reportage over Schild & Vrienden bleek dat men vanuit S&V zich inzette om de Vlaamse Jeugdraad “te verrechtsen” en “over te nemen”, zo staat te lezen in de persmededeling van de Jeugdraad. “Intern gingen wij deze week met elk van de 4 betrokken adviseurs in gesprek. Op basis van vastgestelde feiten kwam de adviesraad – bestaande uit 16 stemgerechtigde leden – tot het besluit om alle 4 de jongerenadviseurs te ontslaan.”

“Binnen de werking van de Vlaamse Jeugdraad is voor alle jongeren een plek, maar er zijn duidelijke grenzen. Voor de racistische en discriminerende uitspraken die we vorige week in de Pano-reportage zagen is binnen onze organisatie geen plaats: gisteren niet, vandaag niet, morgen niet”, klinkt het nog kordaat. Maar even verder stelt men dat men niet weet of de ex-raadsleden in kwestie zich aan racisme hebben bezondigd. “In welke mate elk van deze 4 betrokken waren bij Schild & Vrienden en of zich al dan niet schuldig hebben gemaakt aan racistische en discriminerende uitspraken, daarvoor plaatsen wij ons vertrouwen in het gerecht.” De betrokkenen hebben hun ontslag aanvaard.

Vlaams Belang: “Vlaamse Jeugdraad hanteert twee maten en twee gewichten”

De rechtse partij Vlaams Belang heeft echter vragen bij de legitimiteit van een verkozen orgaan dat zomaar zijn verkozenen afzet. “We hebben vernomen dat er bij de verkiezingen bijzonder weinig jongeren hebben geparticipeerd”, zo staat in een persmededeling te lezen van Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes. “Er werden nog geen duizend stemmen uitgebracht. Met 1,7 miljoen aan jaarlijkse subsidies voor de vzw achter de jeugdraad komt dat op meer dan 1.700 euro per uitgebrachte stem.” VBJ zegt daarom ‘het vertrouwen in de Vlaamse Jeugdraad op’ en wil nu alle subsidies voor het orgaan schrappen.

(Lees verder onder de tweet.)

Het ontslag van de vier raadsleden vindt de rechtse jongerenpartij dan ook een heksenjacht tegen rechtse jongeren.“Blijkbaar heeft de Vlaamse Jeugdraad zeer veel moeite met rechtse politieke meningen”, zo stelt Claes verder. “De jeugdraad gaat er prat op te strijden voor meer diversiteit in onze samenleving, maar toont tegelijkertijd niet de minste tolerantie voor jongeren die buiten de progressieve lijntjes durven denken.” Claes herinnert de Vlaams Jeugdraad aan de voorgeschiedenis van huidig VRT-redacteur Jihad Van Puymbroeck die men nooit “verwijder[de] als raadslid, ondanks de verregaande beledigingen die ze tegenover verkozen politici en hun hele partij de wereld instuurde.”