Vandaag heeft de Nederlandse politie volgens het Algemeen Dagblad zeven mannen aangehouden. De individuen worden ervan verdacht een “grote terroristische aanslag” te beramen. De spilfiguur van de groep, een 34-jarige man met Iraakse roots, zou van plan geweest zijn om met bomgordels en Kalasjnikov AK-47’s een terreuraanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen.

Vandaag werden in Arnhem en Weert zeven mannen – op dat moment in het bezit van vijf vuurwapens – aangehouden. Het doel volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM)? Het verijdelen van een terroristische aanslag. Zo zouden de mannen het plan hebben gehad om met bomvesten en Kalasjnikov AK-47’s een aanslag te plegen op een groot evenement. Op een andere locatie wouden ze naar verluidt een autobom inzetten.

Drie Syriëstrijders wilden aanslag plegen in Nederland

De aanhoudingen die het OM vandaag verrichte waren volgens het Algemeen Dagblad het sluitstuk van een groter onderzoek. Eerder, in april 2018, voerde de Nederlandse inlichtingendienst al een onderzoek naar de 34-jarige Irakees. Zo zou de man in het verleden al een grote aanslag hebben willen plegen en trachtte hij in 2017 naar het strijdgebied van terreurorganisatie Islamitische Staat af te reizen. Twee andere verdachten zouden een soortgelijke poging hebben ondernomen.

Het onderzoek belandde deze maand in een stroomversnelling. Zo zouden de verdachten vergaande vorderingen hebben gemaakt in hun voorbereidingen voor een terreuraanslag.