“We moeten reageren”, zo klonk het gisterenavond in de Gentse gemeenteraad. Het onderwerp dat er behandeld werd was de veel besproken Pano-reportage over de in opspraak gekomen rechtse jongerengroep Schild & Vrienden. Men keurde een symbolische tekst goed die allerlei beleidsniveau’s oproept om “dergelijke vormen van radicalisering” op te volgen en de parketten aanmaant “om aan dergelijke misdrijven absolute prioriteit geven”. Nagenoeg iedereen stemde voor, ook oppositiepartijen N-VA en CD&V. Het Vlaams Belang onthield zich. “Dit wordt politiek gerecupereerd”, klonk het.

In de Gentse gemeenteraad werden dinsdagavond forse verklaringen afgelegd over het “ranzige gedachtegoed” van Schild & Vrienden (S&V). Dat rapporteert Het Nieuwsblad. Een Pano-reportage eerder deze maand op de VRT liet blijken dat er racistische prenten en ‘memes’ zouden zijn gedeeld in interne chatkanalen. Hierna ontstond zodanig veel commotie dat ook de Gentse gemeenteraad en burgemeester Daniël Termont (sp.a) zich over de organisatie wilden beraden.

Tekst tegen Schild & Vrienden: “Geen plaats voor mensen die dwepen met extremisme van welke aard ook en oproepen tot haat en geweld”

“We moeten reageren. Vlaanderen in het algemeen en Gent in het bijzonder werden dooreengeschud door de reportage van Pano over Schild & Vrienden”, zo begint het gemeenteraadsbesluit en citeert Het Nieuwsblad. “Als democratische partijen kunnen we niet anders dan te reageren en een oproep te doen. In Gent is geen plaats voor mensen die dwepen met extremisme van welke aard ook en oproepen tot haat en geweld.” De gemeenteraad keurde een tekst goed waarin “alle partijen en kandidaten die deelnemen aan de verkiezingen in Gent [worden] opgeroepen om duidelijk afstand te nemen van extremistische groeperingen die oproepen tot haat en geweld”. 

Ook de oppositiepartijen CD&V en N-VA keurden de tekst goed. Enkel het rechtse Vlaams Belang weigerde en onthield zich. “Ik verzet mij eveneens tegen alle vormen van extremisme. Maar ik verzet me ook tegen georkestreerde verontwaardiging, enkel met het doel om rechtse partijen te demoniseren omdat jongeren wat domme dingen doen in besloten Facebook-groepen”, zo liet lijsttrekker Johan Deckmyn (Vlaams Belang) optekenen in Het Nieuwsblad“De Pano-reportage toonde beslist zaken die niet kunnen, maar was bij momenten ook erg vaag. Dit wordt politiek gerecupereerd. In een vlaag van morele superioriteit roept u om het hardst om zich te profileren. Het werkt hoor, afgelopen nacht is het kot van een KVHV-student gevandaliseerd. Dries Van Langenhove (de oprichter van S&V, red.) is overigens nog steeds niet veroordeeld. Waar is het respect voor de rechtstaat?”

Vlaams Belang: “Ik wacht nog steeds op de eerste onderzoeksreportage bij extreemlinkse groepjes zoals COMAC”

“Ik wacht nog steeds op de eerste onderzoeksreportage bij extreemlinkse groepjes zoals COMAC (de jongerenbeweging van de PVDA, red.), of bij islamitische groeperingen zoals Milli Görüs, die aan de Ferrerlaan in Gent een moskee heeft en in Duitsland aan extremistisch geweld wordt gelinkt. Milli Görus heeft kandidaten op lijsten van partijen die hier verontwaardigd reageren, zo ging Deckmyn nog verder. “Waar was uw verontwaardiging na het zoveelste geval van ‘steaming’ (soort van afpersing, red.) door allochtone jongeren? Na het zoveelste geweld tegen Gentse homokoppels door islamitische daders? Na de zoveelste overval van minderjarige Roma op bejaarde koppels? Daar zag ik geen moties over.”

De volledige tekst – die werd goedgekeurd door sp.a-Groen, Open Vld, CD&V en N-VA – bevat veelal zaken die geen bevoegdheid zijn van Stad Gent, maar aanbevelingen betreffen ten aanzien van andere instanties. Opvallend: de tekst bevat ook taal die veelal gebruikt wordt ten aanzien van jihadistische terreurgroepen.

(Lees verder onder de tweet.)

Gisterenmiddag vond nog een linkse betoging plaats in Gent tegen Schild & Vrienden. De betoging, waarvan de organisatie uitging van enkele leden van COMAC (de jongerengroep van de extreemlinkse PVDA), kon enkele honderden studenten mobiliseren. De betoging verliep zonder incidenten. Van Langenhove – die naar de rechter is gestapt om zijn studie en zijn bestuursrol aan de UGent te hervatten – spotte op Twitter met de lage opkomst van “maar 250 man”, maar de betogers zelf stelden dat er minstens 650 betogers aanwezig waren.

Foto: SCEPTR. Enkele honderden linkse studenten betoogden tegen S&V vandaag in de Gentse studentenbuurt.