Gaan er gemeentes of zones zonder elektriciteit vallen dit jaar? “Een optie waar we heel erg rekening mee moeten gaan houden in november”, stelt Danielle Devogelaer van het Planbureau vandaag tegenover Metro. Niet alleen op het platteland zal men mogelijks enkele uren zonder stroom zitten, ook de tweede stad van Vlaanderen, Gent, kan getroffen worden. “Dit is een land als België in 2018 niet meer waardig”, reageert Gents burgemeester Daniel Termont (sp.a) tegenover VRT NWS.

Het Planbureau acht het waarschijnlijk dat een aantal gemeentes of zones in november zonder elektriciteit zullen vallen, zo raakte vandaag bekend. Een uitzonderlijk koude novembermaand is daar zelfs niet voor nodig. “In november vorig jaar was het geen extreem natte of koude maand. We hadden dan al een verbruik van 13 gigawatt. Als we zien dat er in november dit jaar heel wat meer kernreactoren uit gaan liggen, gaat het water echt aan onze lippen staan om dat te gaan dekken”, citeert Metro Devogelaer.

Toch is het afschakelen van – bijvoorbeeld Gent – geen noodzakelijkheid. “Het is mogelijk, maar dan moeten we echt wel wat bezuinigen op ons elektriciteitsverbruik, zeker in de avonduren”, klinkt het.

Termont: “Het is de verdomde verantwoordelijkheid van de federale regering”

Termont, die door VRT NWS werd geconfronteerd met dit nieuws, reageert uiterst kritisch ten aanzien van de regering-Michel. “Het is de verdomde verantwoordelijkheid van de federale regering. We hebben er vier jaar geleden over gesproken en er is nog niets gebeurd. Ik vind dit echt verschrikkelijk. Dit is onaanvaardbaar. Dit is een land als België in 2018 niet meer waardig”, klinkt het.

(Lees verder onder de tweet.)

Termont stipt daarnaast aan dat men rekening zal moeten houden met onder meer de ziekenhuizen en de haven. “Men zal grote steden, waar grote massa’s concentraties van mensen zijn, niet zomaar kunnen afsluiten. Dat gaat niet, dat is levensbedreigend”, stelt hij.

De grote schuldige in het hele verhaal volgens de Gentse burgemeester? De regering-Michel. Zo klaagt hij aan dat er nog steeds geen gascentrales zijn. “Daar draagt heel de regering en vooral de N-VA, die het tegengehouden heeft om te spreken over de afbouw van de kerncentrales, een verpletterende verantwoordelijkheid in”, concludeert Termont.