Afgelopen nacht is de kotwoonst van twee leden bij het KVHV, een rechtse en Vlaamsgezinde studentenvereniging actief in Gent, gevandaliseerd. Twee onbekenden braken in en vernielden onder andere een vaatwasmachine. De politie bevestigt de feiten. Het incident vond plaats te midden van een verhitte sfeer in Gentse studentenmiddens na de hetze rond de in opspraak gekomen rechtse jongerengroep Schild & Vrienden.

In de nacht van maandag op dinsdag is er ingebroken bij twee studenten van het KVHV-Gent. Dat is een rechtse en Vlaamsgezinde studentenvereniging waar onder andere ook N-VA-voorzitter Bart De Wever, Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) en Europarlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) in actief waren. Politiewoordvoerder Matto Langeraert bevestigt: “Er heeft inderdaad een incident plaatsgevonden vannacht. We waren vroeg deze ochtend ter plaatse”, aldus de woordvoerder. “Maar aangezien dit een lopend onderzoek betreft kan ik geen verdere informatie verschaffen”. De politie nam enkele foto’s van de scène.

KVHV-praeses: “Sommigen menen misschien dat de jacht op alles wat rechts is geopend”

Nadat men de deur instampte, vernielden onbekende vandalen een aantal zaken en werden eigendommen over de muur gegooid van de binnentuin, zo vertelt een van de slachtoffers. “Ze namen wel niets mee. Nochtans stonden er zelfs twee laptops open en bloot”, zo vertelt de student in kwestie. De daders zijn niet gevat, maar tijdens hun vlucht werden ze gespot door de buren. Het zou gaan om twee jongemannen, beiden gekleed in een hemd. “Het kan een politieke afrekening zijn, maar natuurlijk ook zatte idioten betreffen. Na cantussen worden er hier wel vaak dingen afzet. Men weet dus dat dit een kot is waar een KVHV’er woont.”

Marnik Willems, praeses van KVHV-Gent, getuigt dat de sfeer in de Gentse studentenwereld gespannen en bitsig is geworden sinds enkele weken. “Als dit inderdaad een afrekening betreft, past het perfect in de lijn van stijgende spanningen in de studentenwereld”, zo vertelt Willems aan SCEPTR. “Als voortzetters van de traditionele studentencultuur gedragen wij ons steeds op een ordentelijke wijze in de Overpoort, maar sommigen menen meer nog dan vroeger dat de jacht op alles wat rechts geopend is, en dat daarbij persoonlijk bezit en fysieke integriteit niet langer van tel zijn. Maar zo’n zaken vinden wij onaanvaardbaar. Ik hoop dat het rectoraat dat ook vindt.”

Deze namiddag vond nog een linkse betoging plaats in Gent tegen Schild & Vrienden, de rechtse jongerenorganisatie die in opspraak kwam na een PANO-reportage eerder deze maand. Hieruit bleek dat er racistische prentjes en ‘memes’ zouden gedeeld zijn in gesloten digitale kanalen. De betoging, waarvan de organisatie uitging van enkele leden van COMAC – de jongerengroep van de extreemlinkse PVDA – kon enkele honderden studenten mobiliseren. De betoging verliep zonder incidenten.

Foto: SCEPTR. Enkele honderden linkse studenten betoogden tegen S&V vandaag in de Gentse studentenbuurt.