Kleuter- en basisschool K’do in Antwerpen heeft maatregelen genomen om meer in te zetten op genderneutraliteit in school. De school reageert daarmee op een oproep die het Gemeenschapsonderwijs deed. De directie van K’do merkt naar eigen zeggen dat verschillende leerlingen worstelen met hun identiteit en zich niet identificeren als jongen of meisje. De school heeft daarvoor genderneutrale toiletten geopend. Dat schrijft VTM Nieuws.

De school wil geen klassieke opdeling meer maken in jongens en meisjes. “Bij ons mogen jongens en meisjes kiezen waar ze naar toilet gaan. Ze worden niet meer onderverdeeld in jongens en meisjes”, zegt schooldirecteur Tine Embrechts. Deze beslissing kwam er nadat de directie zag dat verschillende leerlingen zoekende waren naar hun identiteit. “Ze (de leerlingen) zitten niet goed in hun vel en worden in een stereotype geduwd waar ze zich niet thuis in voelen. En ze zijn ongelukkig. Welbevinden is zeer belangrijk om te leren, dus daarom hebben we ervoor gezorgd dat ook die leerlingen zich goed voelen bij ons op school”, vervolgt Embrechts.

Daarnaast heeft de school ook Moeder- en Vaderdag veranderd in ouderdag omdat veel meer kinderen dan vroeger twee mama’s of papa’s hebben. In de dagelijkse werking op school mogen meisjes ook jongensdingen doen en omgekeerd. De koepel van het Gemeenschapsonderwijs is alvast blij met het initiatief van de school. “Wij stimuleren onze scholen om genderneutraal, genderdoorbrekend te werken en te denken. Al van in de kleuterklas gaan ze daarmee aan de slag om zo vooroordelen en stereotypen te voorkomen”, reageert GO!-woordvoerster Nathalie Jennes. In katholieke scholen zijn deze aanpassingen minder het geval, maar ze adviseren nieuwbouwscholen of renovatieprojecten wel om op zijn minst genderneutrale toiletten te voorzien voor de leerlingen.