Gisteren raakte bekend dat Noureddine Cheikhni, de moordenaar van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen, onder elektronisch toezicht komt te staan. De misdadiger heeft ondertussen net een derde van zijn 30-jarige straf, waarvoor hij in 2007 werd veroordeeld, uitgezeten. In een persmededeling laat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) weten dat de regering een “zerotolerancebeleid” voert voor geweld tegen de politie.

Agente Kitty Van Nieuwenhuysen was op 4 december met haar toen 27-jarige collega Peter Van Stalle op zoek naar de inzittenden van een achtergelaten Volvo. De inzittenden daarvan, Noureddine CheikhniGalip Kurum en Hassan Iasir, waren toen net een huis binnengedrongen om de autosleutels van een andere auto te kunnen stelen. Nadat ze uit het huis kwamen, zagen de criminelen de politiecombi waarin Van Nieuwenhuysen zat en doorzeefden ze deze met een kalasjnikov. Van Nieuwenhuysen, nog maar pas van de politieschool, werd dodelijk geraakt. Haar collega, Van Stalle, raakte zwaargewond. Noureddine CheikhniGalip Kurum en Hassan Iasir werden tot een celstraf van dertig jaar veroordeeld.

Geen retroactieve straf

Noureddine Cheikhni heeft evenwel een derde van zijn straf uitgezeten. Bijgevolg komt hij – volgens de eerdere wetgeving – in aanmerking voor elektronisch toezicht. Later, in 2013, werd deze tienjarige periode jaar verhoogt naar 15 jaar. De misdadiger valt – omdat Europese rechtsregels zicht verzetten tegen een retroactieve toepassing – evenwel nog onder de oudere wetgeving, zo benadrukt het kabinet van Geens in een persbericht.

Daarnaast liet de regering in 2017 een nieuwe wet aannemen waardoor de feitenrechter, in dit geval het hof van assisen, kan beslissen dat iemand die tot 30 jaar werd veroordeeld minstens 25 jaar van zijn straf in de gevangenis moet uitzitten. Ook onder dit regime kan de misdadiger niet vallen.

Nieuw onderzoek

Geens benadrukt verder dat de omzendbrief die geweld tegen de politie regelt eerder al werd aangepast. Ook heeft de minister begrip voor de eis van de politiebonden om geweld tegen de politie strenger te bestraffen. “In zijn twee recente onderhouden met de politiebonden werd o.a. afgesproken om de bestraffing van misdrijven tegen politiemensen in het nieuwe strafwetboek samen aan een nieuw onderzoek te onderwerpen”, klinkt het.

ADVERTENTIE