Het hoofd van de Duitse inlichtingendienst Hans-Georg Maaßen zegt sterke twijfels te hebben bij de berichten dat er jacht werd gemaakt op buitenlanders tijdens de demonstraties in Chemnitz. “Er is goede reden om aan te nemen dat dit opzettelijke desinformatie is, mogelijk om het publiek af te leiden van de moord in Chemnitz”, zegt hij. Hij wordt daarbij gesteund door minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU). Met hun uitspraken staan zij lijnrecht tegenover bondskanselier Angela Merkel (CDU), die het tegenovergestelde beweert.

Hans-Georg Maaßen, hoofd van de ‘Verfassungsschutz’ (BfV) – de Duitse binnenlandse inlichtingendienst, heeft aan de krant Bild zijn twijfels geuit over berichten dat er jacht werd gemaakt op buitenlanders tijdens de demonstraties in Chemnitz. “Ik deel de scepsis ten aanzien van berichten in de media over rechtsextremisten die in Chemnitz buitenlanders achterna zaten”, zegt Maaßen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Mogelijk opzettelijke desinformatie”

Daarbij verwijst hij naar een video die online circuleerde. Daarop zou te zien zijn hoe demonstranten buitenlands uitziende mensen achtervolgden. “Er is geen bewijs om te suggereren dat de video van dit vermeende incident dat online circuleert authentiek is”, zegt de Duitse inlichtingenchef.

Volgens Maaßen heeft zijn BfV “geen betrouwbare informatie dat dergelijke vervolgingen hadden plaatsgevonden”. “Er is goede reden om aan te nemen dat dit opzettelijke desinformatie is, mogelijk om het publiek af te leiden van de moord in Chemnitz”, aldus Maaßen.

Maaßen krijgt alvast steun van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU). “De heer Maaßen heeft mijn volledige vertrouwen. We staan in voortdurend contact met de veiligheidsautoriteiten, waaronder het Bundesamt für Verfassungsschutz. Dit geldt ook voor de incidenten in Chemnitz”, zegt Seehofer. Seehofer voegde daaraan toen dat zijn informatie “identiek” was aan dat van Maaßen.

Seehofer, Maaßen en minister-president Saksen lijnrecht tegenover Merkel

Gisteren zei Seehofer nog begrip voor de mensen te hebben die op straat kwamen in Chemnitz na de moord op Daniel Hillig. Hij gaat zelfs zo ver te zeggen dat ook hij, indien hij geen minister was, de straat op zou gaan, “maar uiteraard niet met de radicalen”. Volgens Seehofer zouden de mensen die tijdens de demonstraties een Hitlergroet brachten wel degelijk vervolgd moeten worden. Zijn CSU was niet blind “in het rechteroog”, aldus Seehofer.

Enkele dagen geleden plaatste ook de minister-president van Saksen Michael Kretschmer (CDU) sterke vraagtekens bij de berichtgeving rond de gebeurtenissen in Chemnitz. Volgens bepaalde media werd er op grote schaal jacht gemaakt op mensen met een migratieachtergrond. Men sprak toen van “een meute”“Er was geen meute, geen jacht en geen pogroms”, zegt Kretschmer. Ook het Openbaar Ministerie van Dresden plaatst dezelfde vraagtekens. “In het deel dat we al gezien hebben, is er geen bewijs gevonden dat er zulke achtervolgingen hebben plaatsgevonden”, zegt een woordvoerder van het OM.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) blijft de gebeurtenissen in Chemnitz echter veroordelen. Er zou volgens haar wel degelijk een “jacht” op buitenlanders hebben plaatsgevonden. Volgens haar waren er beelden die “heel duidelijk haat en dus ook vervolging van onschuldige mensen” hadden laten zien. Merkel vindt bijgevolg dat men afstand moet nemen van de gebeurtenissen. “Daarmee is alles gezegd”, aldus Merkel. Daarmee lijkt de bondskanselier op ramkoers te liggen met haar minister van Binnenlandse Zaken en inlichtingenchef.

Chemnitz

De 35-jarige Duitser Daniel Hillig, zelf de zoon van een Cubaanse migrant, kwam twee weken geleden om het leven na een steekpartij in Chemnitz. Twee andere Duitsers geraakten zwaargewond. Kort na de steekpartij werden de twee daders, Yousif Ibrahim Abdullah uit Irak en Alaa Sheikhi uit Syrië, opgepakt. Het nieuws leidde snel tot een aanhoudende golf van protesten door rechtse demonstranten en verontwaardigde burgers. Her en der kwam het tot gewelddadige incidenten.