Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal vrijdag op de ministerraad een nieuw plan voorstellen rond de strijd tegen illegale migratie. Francken doet dit na ophef over de 32 criminele illegalen die werden vrijgelaten in gesloten centra om plaats te maken voor opgepakte transitmigranten. Premier Charles Michel (MR) begaf zich op de voorgrond in het verhit debat dat hierop volgde, en vroeg Francken om concrete oplossingen.

Francken heeft een nieuw plan klaar om de transitmigratieproblematiek beter aan te pakken. Dat brengt De Tijd. Het moet een antwoord bieden aan de eisen van premier Michel die om duidelijke oplossingen vroeg. Vorige week werd duidelijk hoe (criminele) ‘sans-papiers’ werden vrijgelaten om plaats te maken voor transitmigranten, waarvan velen ook al weer zijn vrijgelaten. Een pijnlijke hetze volgde hierna voor de N-VA, die zich eerder streng profileert op vlak van migratie.

Francken: Elke dag plaats voor 40 transitmigranten

Enerzijds is het de bedoeling van het nieuwe plan om opgepakte transitmigranten – dat zijn veelal Zwart-Afrikaanse migranten die illegaal Europa doorreizen en het VK willen bereiken – enkel nog op te sluiten in de centra in Steenokkerzeel en Brugge. Hiervoor worden 160 plaatsen exclusief voorzien, zo weet ook BELGA. Er zouden dan geen illegalen meer vrijgelaten worden om plaats te maken te maken voor transitmigranten.

Een circulatieplan – dat vrijdag wordt voorgesteld op de ministerraad – moet er dan weer zorgen dat er elke dag minstens 40 plaatsen zijn voor nieuwe transitmigranten die elke dag opgepakt worden door de grootschalige politieacties die tegen transitmigratie worden georganiseerd. Hoe die circulatie er echter moet uit zien blijft onduidelijk. Er zullen alleszins geen transmigranten meer gebracht worden naar de centra van Vottem en Merkplas. Die centra blijven uitsluitend voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen met het oog op hun uitzetting.