Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hebben hun actieplan voorgesteld om het probleem van transitmigranten aan te pakken. Er komt onder meer een nationaal administratief afhandelingscentrum wat de druk op lokale politiezones moet verlagen en er zal forser worden ingezet op beveiliging en controles. Dat meldt HLN.

De problematiek van illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. Momenteel zouden er in België ongeveer 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde streken voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen. Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (sp.a) trok enkele weken geleden nog aan de alarmbel.

Vandaag stelden staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een actieplan voor om het probleem van transitmigranten aan te pakken. Cruciale elementen in het plan zijn meer controles en beveiliging, een verhoging van de capaciteit van gesloten centra voor transitmigranten, een ontlasting van de lokale politiezones en een nationaal administratief afhandelingscentrum.

Nationaal administratief centrum

Dat nationaal administratief centrum voor transitmigranten zal plaatshebben in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Transitmigranten die gearresteerd worden zullen overgebracht worden naar het centrum in Steenokkerzeel, waar hun dossiers zullen afgehandeld worden door de federale politie. Ze kunnen er vingerafdrukken nemen, opzoekingen doen in databanken en de transitmigranten zullen er in afwachting van die afhandeling opgesloten blijven.

(Lees verder onder de tweet.)

Het nationaal administratief centrum moet voor een ontlasting zorgen bij de lokale politiezones, die alsmaar vaker aan de alarmbel trokken inzake het probleem van transitmigranten. Omdat het administratief werk van een arrestatie zo uitgebreid is, werden transitmigranten zelfs niet meer gearresteerd. “Dit zal de lokale politiezones substantieel ontlasten”, klinkt het op het kabinet van Jambon aan HLN.

Capaciteit gesloten centra en meer controles

Daarnaast wordt de capaciteit van gesloten centra, specifiek voor illegale transitmigranten, op korte termijn verhoogd van 70 naar 160 plaatsen. In die centra worden illegalen/transitmigranten opgesloten in afwachting van hun repatriëring naar hun thuisland. Op langere termijn hoopt staatssecretaris Francken die capaciteit nog verder uit te breiden met een nieuw gesloten centrum, maar daar heeft hij steun voor nodig bij de regering.

(Lees verder onder de tweet.)

Bovendien zal er fors worden ingezet op intensievere controles en beveiliging van populaire plaatsen voor transitmigranten. Zo zullen snelwegparkings meer beveiligd worden en zal ook de haven van Zeebrugge – enorm populair bij transitmigranten – strenger gecontroleerd worden. Ook op de ontmanteling van smokkelbendes zal verder worden ingezet.

De 9 actiepunten op een rijtje:

  • Een nationaal administratief centrum voor transitmigranten in Steenokkerzeel.
  • In gesloten centra wordt het aantal plaatsen voor transmigranten opgetrokken van 70 naar 160.
  • Intensievere controles op snelwegparkings, in stations…
  • Haven van Zeebrugge moet beter beveiligd worden.
  • Meer beveiliging op snelwegparkings.
  • Verdere focus op ontmaskering en ontmanteling smokkelbendes via gerechtelijke onderzoeken.
  • Intensiever samenwerken met Verenigd Koninkrijk.
  • Jambon zal toenadering zoeken met Brussels burgemeester Philippe Close (PS).
  • Meer en intensievere ontradingscampagnes naar potentiële slachtoffers van mensensmokkel om naar ons land te komen.