Een 37-jarige Tsjetsjeense jihadist die in het Midden-Oosten ging vechten, heeft lelijk huis gehouden in de gevangenis van Hasselt. De feiten vonden plaats woensdagnamiddag. De radicale moslim verwonde bij één incident maar liefst vijf cipiers. De man staat bekend als “extreem agressief” en zorgde al voor problemen in de gevangenis van Brugge. Dat brengt Het Belang Van Limburg.

Rond 16u30 heeft een teruggekeerde ‘foreign terrorist fighter’ slagen en stampen uitgedeeld aan vijf bewakers. Dit tijdens de maaltijdbedeldeling. ACOD-vakbondsman Kristof Muyters bevestigt tegenover BELGA. “De man was overgebracht vanuit Brugge. Hij stond bekend als extreem agressief en woensdagavond was het al prijs”, zo getuigt Muyters. “De vijf betrokken cipiers zijn meteen naar de spoedafdeling van het ziekenhuis overgebracht”. De slachtoffers zullen een poos werkonbekwaam zijn, luidt het verder.

ACOD na incident met jihadist: “We worden uitgemolken als een koe”

De jihadist in kwestie verbleef eerder in Brugge op de afdeling ‘verhoogde veiligheid’. Ook daar zorgde hij al voor problemen. Het was de bedoeling om de Tsjetsjeen over te brengen naar de ‘De-Radex’-afdeling in Hasselt: de deradicaliseringsafdeling. Maar gebeurde nog niet. Hij werd eerst geplaatst in een strafcel in de beveiligde afdeling voor observatie. Daar bevindt hij zich nog steeds. Het is thans niet duidelijk wat er nu met hem zal gebeuren.

ACOD heeft in reactie op het incident het gevangenispersoneel in Hasselt toegesproken en men heeft vandaag beslist om over te gaan op het ‘zondagsregime’. Dit voor de komende 24 uur. Dat betekent dat er geen activiteiten zijn voor de gedetineerden, zoals wandelingen of bezoeken. Enkel medische zorg en maaltijdbedeling worden dan voorzien. De maatregel moet de veiligheid garanderen, zo vertelt ACOD-voorman Muyters nog. Volgens ACOD zorgen de besparingen in de sector ervoor dat “de veiligheid in gedrang komt. Nu is er dus een serieus incident gebeurd. We worden uitgemolken als een koe.”