Het Europees Parlement heeft gisteren enkele controversiële auteurswetten goedgekeurd. Volgens critici zouden die hervormingen kunnen leiden tot een feitelijk verbod op ‘memes’, onevenredige belasting van kleine platformen en het instellen van een mechanisme voor wijdverbreide censuur. Een meerderheid van de Vlaamse Europarlementariërs keurde het wetsvoorstel goed.

Het Europees Parlement heeft gisteren enkele controversiële auteurswetten goedgekeurd. Het omstreden artikel 13 voegt regels toe die technologiebedrijven verantwoordelijk maken voor de garantie dat auteursrechtelijk beschermd materiaal niet over hun platformen wordt verspreid. Volgens sommige critici zou dat artikel leiden tot een ongelofelijke belasting van kleine platformen, het instellen van een mechanisme voor wijdverbreide censuur en zelfs een feitelijk verbod op ‘memes’.

(Lees verder onder de tweet.)

Hoe stemden de (Vlaamse) Europarlementariërs?

In juni stemde het Europese Parlement nog tegen de nieuwe reeks voorgestelde auteurswetten, waaronder ook artikel 13. De Duitser Axel Voss (EVP) wist veel van de toenmalige tegenstanders te overtuigen met een reeks amendementen. Gisteren werd artikel 13 goedgekeurd door het Europees Parlement in Straatsburg. 438 parlementariërs stemden voor, 226 tegen en 39 onthielden zich.

Voss kon vooral op steun rekenen van zijn eigen Europese Volkspartij (EVP), waartoe ook de Vlaamse CD&V behoort en tevens de grootste fractie in het Europees Parlement. Binnen de sociaaldemocratische S&D, de nationaalconservatieven van de ECR en de rechtsnationalistische ENF was het stemgedrag 50/50. Bij uiterst links (GUE-NGL), de Groenen, de liberalen (ALDE) en de populisten (EVDD) stemde een meerderheid tegen.

Ook een meerderheid van de Vlaamse Europarlementsleden keurde het voorstel van Voss goed. Stemden voor: Helga Stevens (N-VA/ECR), Sander Loones (N-VA/ECR), Anneleen Van Bossuyt (N-VA/ECR), Mark Demesmaeker (N-VA/ECR), Ivo Belet (CD&V/EVP), Tom Vandenkendelaere (CD&V/EVP) en Bart Staes (Groen/Groenen-EFA).

Lieve Wierinck (Open Vld/ALDE), Hilde Vautmans (Open Vld/ALDE), Kathleen Van Brempt (s.pa/S&D) en Gerolf Annemans (Vlaams Belang/ENF) stemden tegen. ALDE-leider Guy Verhofstadt (Open vld) onthield zich.

Critici: “Beperking internetvrijheid”

Ook artikel 11 werd gisteren goedgekeurd. Artikel 11 wordt door campagnevoerders een ‘linkbelasting’ genoemd. Het zou technologiebedrijven als Google en Facebook tot betaling dwingen voor het gebruik van fragmenten van content op hun eigen site.

De wetgeving zou vereisen dat internetplatformen proactief samenwerken met rechthebbenden om te voorkomen dat gebruikers auteursrechtelijk beschermde inhoud uploaden. De enige manier om dit te doen zou zijn om alle gegevens te scannen die worden geüpload naar sites als YouTube en Facebook.

Volgens critici zou dat leiden tot een ongelofelijke belasting voor kleine platformen. Ook zou de wetgeving volgens hen gebruikt kunnen worden als mechanisme voor verregaande censuur. Tot die critici behoren onder meer Wikipedia-oprichter Jimmy Wales en World Wide Web-uitvinder Tim Berners-Lee.

Volgens de voorstanders zijn de nieuwe regels juist nodig om ervoor te zorgen dat hun materiaal niet illegaal wordt verspreid. Het gaat om verschillende Europese omroepen, uitgevers en artiesten, waaronder bijvoorbeeld Paul McCartney en Kris Wauters.