Het voorbije jaar namen de directe energiekosten voor elektriciteit met zo’n 20% toe. Het probleem volgens De Standaard? De onzekere energiebevoorrading kan er voor zorgen dat de directe energiekosten nog meer zullen stijgen. Dit valt onder meer te merken aan de stijgende groothandelsprijzen. Zo stegen deze – voor november – al reeds tot 144 euro per MWh. Enkele maanden geleden bedroeg het nog maar 40 à 50 euro per MWh.

In vergelijking met Fransen en Nederlanders betaalt de Belg nu al zeer veel aan elektriciteit. Iemand met een gemiddeld gebruik betaalde in ons land vorig jaar zo’n 996 euro. In Frankrijk en Nederland betaalde men ‘maar’ respectievelijk 585 en 534 euro. Volgens De Standaard belooft de toekomst weinig beterschap. Zo stegen vorig jaar de directe energiekosten van elektriciteit al met zo’n 20 procent. Doordat deze kosten evenwel maar een derde van de energiefactuur uitmaken en de Turteltaks werd geschrapt, bleef de stijging van de totale kostprijs relatief beperkt.

60 euro meer dan een jaar geleden

Sluit men vandaag een contract af voor één jaar en heeft men een gemiddeld gebruik dan betaalt men – volgens de prijzen van september – 60 euro meer dan een jaar geleden voor elektriciteit. Bij aardgas is de stijging nog meer uitgesproken. Daar loop het verschil op tot 110 euro. Het probleem? De onzekerheid van de energiebevoorrading werd in deze prijzen nog niet mee opgenomen. “Ik verwacht dat de prijzen in oktober zullen stijgen”, stelt Bertrand Rochez van ‘Mijnenergie.be’ tegenover De Standaard.

De energieonzekerheid zorgde er alvast voor dat de groothandelsprijzen voor november maar liefst 144 euro per MWh bedragen. Een half jaar geleden rekende men voor dezelfde maand nog maar 40 à 50 euro per MWh. “Wie een vast contract wil afsluiten, doet dat beter vandaag nog”, adviseert Rochez. Hij verwacht dat het elektriciteitsgedeelte over het hele jaar met zo’n 10 tot 15 procent zal stijgen. Zelf adviseert hij het afsluiten van een vast contract van 12 maanden. “Ik denk niet dat het de moeite is om de huidige prijzen drie tot vier jaar vast te leggen, want ze zijn al veel gestegen”, klinkt het.

Beterschap in zicht?

Normaliter zou er in de gehele maand november slechts 1 kernreactor beschikbaar zijn. Dit valt te wijten aan een samenloop van onderhoudswerkzaamheden aan de verschillende kerncentrales. Engie-Electrabel heeft volgens VRT NWS evenwel aangekondigd om de onderhoudswerkzaamheden aan Tihange 1 met een een week te vervroegen. Hierdoor wordt de periode waarin we het met één kernreactor zullen moeten stellen ingekort.

Of de problemen hiermee van de baan zijn is echter onduidelijk. Zo liet netbeheerder Elia gisteren nog weten dat de situatie ook na nieuwjaar problematisch zou kunnen worden. In een ‘normaal’ jaar mag er wettelijk maximum drie uur geen stroom zijn. “Met de situatie waarin we ons nu bevinden, halen we dat criterium niet”, stelde Elia-woordvoerster Marleen Vanhecke.