De Duitse regeringspartijen hebben een nieuw compromis bereikt rond Hans-Georg Maaßen, de voormalige baas van de ‘Verfassungsschutz’ (BfV) – de Duitse binnenlandse inlichtingendienst. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) kondigde aan dat Maaßen dan toch geen staatssecretaris binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt. In de plaats daarvan wordt hij speciaal raadgever voor Europese en internationale contacten.

Hans-Georg Maaßen, de voormalige baas van de ‘Verfassungsschutz’ (BfV) – de Duitse binnenlandse inlichtingendienst, wordt dan toch geen staatssecretaris binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) kondigde gisteren aan dat Maaßen in de plaats daarvan speciaal raadgever wordt binnen het ministerie.

(Lees verder onder de tweet.)

Speciaal raadgever voor Europese en internationale contacten

In zijn nieuwe rol zou Maaßen verantwoordelijk worden voor Europese en internationale contacten. Het gaat onder meer over onderhandelingen van overeenkomsten rond de repatriëring van asielzoekers, het gemeenschappelijk sociaal beleid van de Europese Unie en overeenkomsten met Afrikaanse staten rond het migratiebeleid.

De partijleiders van de Duitse regeringspartijen CDU, CSU en SPD bereikten afgelopen dinsdag een compromis over de vervanging van Maaßen als hoofd van de BfV. Hij zou gepromoveerd worden tot staatssecretaris binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. De kwestie Maaßen leek daarmee van de baan. Dat was echter buiten de sociaaldemocratische SPD gerekend. Partijleidster Andrea Nahles vroeg vrijdag bijkomende maatregelen. Gisteren benadrukte Seehofer nog dat hij niet van plan was Maaßen te ontslaan.

Chemnitz

Aanleiding voor de controverse rond Maaßen zijn zijn uitspraken over de gebeurtenissen in Chemnitz. Enkele weken geleden zei de Duitse inlichtingenbaas tegen de krant Bild dat hij twijfels had over berichten dat er jacht werd gemaakt op buitenlanders tijdens de demonstraties in Chemnitz. “Ik deel de scepsis ten aanzien van berichten in de media over rechtsextremisten die in Chemnitz buitenlanders achterna zaten”, zei Maaßen.

Volgens Maaßen werden zijn uitspraken verkeerd geïnterpreteerd. Maaßen zou enkel vraagtekens hebben geplaatst bij de snelle publicatie van de video in de media, op een moment dat niemand de bron of de authenticiteit van de beelden kon achterhalen. Maaßen zou evenmin beweerd hebben dat de video een vervalsing is. Hij had er op willen wijzen dat men niet uit de video kon afleiden dat er “een heksenjacht” op buitenlanders heeft plaatsgevonden in Chemnitz.