Hans-Georg Maaßen zal vervangen worden als als hoofd van de ‘Verfassungsschutz’ (BfV) – de Duitse binnenlandse inlichtingendienst. De sociaaldemocratische regeringspartij SPD vroeg sinds vorige week het ontslag van Maaßen. Ook bondskanselier Angela Merkel (CDU) vond dat Maaßen moest vertrekken. Hij wordt in de nabije toekomst een staatssecretaris binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Formeel gezien is dat een promotie.

Hans-Georg Maaßen zal vervangen worden als als hoofd van de ‘Verfassungsschutz’ (BfV) – de Duitse binnenlandse inlichtingendienst. Hij wordt in de nabije toekomst een staatssecretaris binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Formeel gezien is dat een promotie. Dat werd zojuist bekend gemaakt na een crisisoverleg van partijvoorzitters van de Duitse regeringscoalitie.

(Lees verder onder de tweet.)

Compromis

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) prees “de competentie van Maaßen op het gebied van de openbare veiligheid”. Maaßen zal in zijn nieuwe functie niet verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de BfV. De details van zijn nieuwe functie zullen morgen worden bekendgemaakt.

De sociaaldemocratische regeringspartij SPD vroeg sinds vorige week het ontslag van Maaßen. De minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) weigerde dit steeds. Merkel sloot zich aan bij de zijde van de SPD en besliste dat Maaßen moest vertrekken. Merkel was van mening dat hij niet langer kan aanblijven omdat hij zich zou mengen in de dagelijkse politiek.  Nu lijken de partijen een werkbaar compromis gevonden te hebben: Maaßen vertrekt als baas van de inlichtingendienst, maar krijgt een promotie en blijft alsnog onder de hoede van Seehofer.

Chemnitz

Twee weken geleden zei Maaßen tegen de krant Bild dat hij twijfels had over berichten dat er jacht werd gemaakt op buitenlanders tijdens de demonstraties in Chemnitz. “Ik deel de scepsis ten aanzien van berichten in de media over rechtsextremisten die in Chemnitz buitenlanders achterna zaten”, zei Maaßen.

Volgens Maaßen werden zijn uitspraken verkeerd geïnterpreteerd. Maaßen zou enkel vraagtekens hebben geplaatst bij de snelle publicatie van de video in de media, op een moment dat niemand de bron of de authenticiteit van de beelden kon achterhalen. Maaßen zou evenmin beweerd hebben dat de video een vervalsing is. Hij had er op willen wijzen dat men niet uit de video kon afleiden dat er “een heksenjacht” op buitenlanders heeft plaatsgevonden in Chemnitz.