De linkse Duitse regeringspartij SPD vraagt het ontslag van Hans-Georg Maaßen, hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst. Maaßen had twijfels geuit over berichten dat er een jacht op buitenlanders had plaatsgevonden in Chemnitz. Nu wordt de Duitse spionnenchef er ook van beschuldigd informatie aan de rechtsnationalistische AfD gelekt te hebben. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) blijft Maaßen steunen. Een nieuwe Duitse regeringscrisis lijkt in de maak.

Hans-Georg Maaßen, hoofd van de ‘Verfassungsschutz’ (BfV) – de Duitse binnenlandse inlichtingendienst, wordt ervan beschuldigd informatie uit zijn jaarverslag aan het rechtsnationalistische Alternative für Deutschland (AfD) gelekt te hebben, nog voor de officiële publicatie van dat rapport. Parlementslid Stephan Brandner (AfD) bevestigde dat Maaßen hem vijf weken voor de publicatie “cijfers uit het rapport” had bezorgd. “We spraken over verschillende cijfers die daar aanwezig zijn”, zei Brandner aan de Duitse zender ARD. Het zou onder meer gaan om het aantal moslimextremisten in Duitsland.

(Lees verder onder de tweet.)

SPD vraagt ontslag Maaßen

Maaßen verdedigt zich en stelt dat hij “uitdrukkelijke instructies” had gekregen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om met parlementsleden van alle politieke partijen te spreken. “Er wordt de indruk gewekt dat informatie of documenten zonder wettelijke basis zijn doorgegeven. Dit is natuurlijk niet het geval”, klinkt het in een verklaring van de BfV. Sinds zijn aantreden in 2012 had Maaßen 237 persoonlijke gesprekken met politici, slechts vijf daarvan waren met AfD-leden.

Intussen vraagt de sociaaldemocratische regeringspartij SPD het ontslag van Maaßen. Men beschuldigt hem ervan rechte sympathieën en een te nauwe relatie met de AfD te hebben. “Voor de partijleiding van de SPD is het absoluut duidelijk dat Maaßen weg moet. Merkel moet nu handelen”, zegt Lars Klingbeil, secretaris-generaal van de SPD.

Intussen blijft minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) achter Maaßen staan. De kwestie Maaßen zou weleens voor een nieuwe crisis kunnen zorgen in de regering van bondskanselier Angela Merkel (CDU). Tussen Merkel en Seehofer kwam het in het verleden al geregeld tot een botsing, vooral rond migratiekwesties. Gisteren vond er een crisisvergadering plaats over de toekomst van Maaßen. Volgende dinsdag zou een beslissing worden genomen.

“(Geen) heksenjacht op buitenlanders in Chemnitz”

Waarover gaat de heisa precies? Vorige week zei Maaßen tegen de krant Bild dat hij twijfels had over berichten dat er jacht werd gemaakt op buitenlanders tijdens de demonstraties in Chemnitz. “Ik deel de scepsis ten aanzien van berichten in de media over rechtsextremisten die in Chemnitz buitenlanders achterna zaten”, zei Maaßen.

Dinsdag werd Maaßen binnen een commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken opgeroepen om uitleg te geven bij zijn eerdere uitspraken. Daar relativeerde Maaßen zijn oordeel echter. Hij zegt niet langer te twijfelen aan de authenticiteit van de video die op het internet circuleerde.

Volgens Maaßen werden zijn uitspraken verkeerd geïnterpreteerd. Maaßen zou enkel vraagtekens hebben geplaatst bij de snelle publicatie van de video in de media, op een moment dat niemand de bron of de authenticiteit van de beelden kon achterhalen. Maaßen zou evenmin beweerd hebben dat de video een vervalsing is. Hij had er op willen wijzen dat men niet uit de video kon afleiden dat er “een heksenjacht” op buitenlanders heeft plaatsgevonden in Chemnitz.

De 35-jarige Duitser Daniel Hillig, zelf de zoon van een Cubaanse migrant, kwam twee weken geleden om het leven na een steekpartij in Chemnitz. Twee andere Duitsers geraakten zwaargewond. Kort na de steekpartij werden de twee daders, Yousif Ibrahim Abdullah uit Irak en Alaa Sheikhi uit Syrië, opgepakt. Het nieuws leidde snel tot een aanhoudende golf van protesten door rechtse demonstranten en verontwaardigde burgers. Her en der kwam het tot gewelddadige incidenten.