Dries Van Langenhove, oprichter van de in opspraak gekomen rechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden, onderneemt juridische stappen tegen de Universiteit Gent. Enkele weken geleden werd Van Langenhove geschorst door de UGent na de Pano-reportage over zijn organisatie Schild & Vrienden. Maar Van Langenhove is vastberaden om er gewoon af te studeren. Dat meldt Belga.

Na de spraakmakende Pano-reportage van VRT kwamen zowel Schild & Vrienden als oprichter Dries Van Langenhove fors onder vuur te liggen. Daags na de reportage maakte Rik Van de Walle, rector van de Universiteit Gent, bekend dat Van Langenhove niet langer welkom is aan de UGent en men een tuchtprocedure is gestart om hem definitief uit te sluiten van de universiteit.

“Groot onrecht”

Maar Van Langenhove, rechtenstudent aan de UGent en tevens lid van de Raad van Bestuur, legt zich niet neer bij die beslissing. “Ik vind het een groot onrecht dat men mijn diploma, waarvoor ik al enige jaren noeste arbeid heb verricht, wil afnemen vlak voordat ik afstudeer”, aldus Van Langenhove aan Belga. Hij bereidt zich naar eigen zeggen samen met zijn advocaten voor op juridische stappen tegen de UGent.

Naast het afwerken van zijn studie rechten wil Van Langenhove ook zijn mandaat als lid van de Raad van Bestuur van de UGent gewoon terug bekleden. “Ik wil het mandaat waarvoor ik democratisch door duizenden studenten ben verkozen, uitvoeren”, stelt Van Langenhove.

Enkele dagen geleden haalde Van Langenhove in een video op sociale media al hard uit naar VRT, dat volgens de S&V-kopman een ‘trial by media’ of proces in de media heeft gevoerd tegen zijn organisatie en daarbij “leugens en manipulatie” gebruikte.