Gisteren bepleitte N-VA-voorzitter Bart De Wever in ‘Terzake’ een controversieel voorstel, namelijk het in beslag nemen van illegale transitmigranten hun smartphone. “Als je in het gerechtelijk onderzoek systematisch die smartphones in beslag neemt, garandeer ik je dat zeer snel in het wereldje van de mensensmokkelaars zal rondgaan dat België niet ‘the place to be’ is”, klonk het.

Afgelopen dagen werd flink wat kritiek geuit aan het adres van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Vorige week werd duidelijk dat hij om plaats te maken voor opgepakte illegale transitmigranten tientallen illegalen had vrijgelaten, waaronder 32 criminelen. Gisteren verklaarde federaal fractieleider voor de N-VA, Peter De Roover, evenwel dat je “de handen van Theo Francken niet op de rug [kan] vastbinden en dan zeggen dat hij de boksmatch niet wint”. 

Daarnaast stelde De Roover dat de parketten moeten optreden tegen illegalen. “Een onwettig verblijf is strafbaar”, verklaarde de N-VA’er tegenover Het Laatste Nieuws“Wie tegen de lamp loopt, riskeert tot 3 maanden cel. Wie zich een tweede keer laat betrappen, tot een jaar. Maar de parketten vervolgen mensen zonder papieren niet. […] Illegalen krijgen het bevel om ons land te verlaten, maar wie daar zijn voeten aan veegt, riskeert niks? De mensen begrijpen dit niet meer.” 

Onrealistisch, klonk het meteen bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De christendemocraat gaf toe dat de parketten illegaliteit gedogen en niet vervolgen, maar daar is een goeie reden voor, zo luidde het. “Misdrijven met straffen tot een jaar kunnen niet tot een voorlopige hechtenis leiden. We kunnen [illegalen dus] niet in voorlopige hechtenis nemen tot ze berecht zijn”, zo stelt Geens. “Die mensen zullen nooit op de zitting verschijnen en zullen bij verstek veroordeeld worden.”

“Durven doorpakken”

De Wever evenwel is het daar niet mee eens. “Als je in het gerechtelijk onderzoek systematisch die smartphones in beslag neemt, garandeer ik je dat zeer snel in het wereldje van de mensensmokkelaars zal rondgaan dat België niet ‘the place to be’ is”, stelde hij gisteren in ‘Terzake’. Hoewel hij beseft dat dit geen sympathieke maatregelen zijn, moet je volgens hem “durven doorpakken in die problemen”.

Het uiteindelijke doel? In de wereld van de mensensmokkelaars de reputatie krijgen dat het zinloos is om naar België te komen. In dat kader moet er ook een einde komen aan de acties van het Burgerforum dat illegalen in het Maximiliaanpark helpt met het vinden van bijvoorbeeld een slaapplaats. “Als men het Burgerplatform en die migratiehub blijft tolereren, raakt het nooit opgelost”, klinkt het bij de N-VA-voorzitter.

Dat er net in Brussel een “migratiehub” bestaat is volgens de N-VA-voorzitter geen toeval. “Het is geen toeval dat het in die stad gebeurt, waar de partijen het ‘Wir schaffen das’ van Angela Merkel steeds hebben toegejuicht. Die partijen zijn ook zeer afhankelijk van de stemmen van nieuwkomers. Ik heb het over PS, Ecolo, DéFI, noem maar op. Dat is allemaal één pot nat. Die durven gewoon niet optreden tegen het burgerplatform”, aldus De Wever.

ADVERTENTIE