Vandaag organiseerde de N-VA haar familiedag in Plopsaland. In de marge daarvan uitte N-VA-voorzitter Bart De Wever (opnieuw) zijn twijfels over de haalbaarheid van het Arco-dossier. “Ik denk dat we daar allemaal eerlijk over moeten zijn: de kans dat de Arco-coöperanten vergoed zullen worden vóór mei 2019 is heel erg klein”, stelde hij volgens De Standaard tegenover VRT NWS

“Belfius zegt te wachten op Europa, de regering zegt te wachten op de experts, iedereen beweert te wachten op iedereen, het is wachten op Godot”, reageerde Geert Lenssens, de advocaat van verschillende coöperanten, vorige week nijdig tegenover BELGA. De reden? De regering had de beslissing genomen om staatsbank Belfius dan toch nog niet naar de beurs te brengen. Aangezien de compensatie van de Arco-gedupeerden is gekoppeld aan de beursgang van Belfius, betekende dit wederom uitstel.

“Uitstel is geen afstel”, reageerde CD&V-vicepremier Kris Peeters op de beslissing. “We hebben er jaren voor gestreden en ik zal er blijven voor strijden. Mocht het in een volgende regering niet opgelost zijn, blijf ik mijn engagement naar de 800.000 coöperanten opnemen”, klonk het.

De Wever: “Wees gewoon eens eerlijk: de christelijke beweging heeft het geld in rook doen opgaan”

Dat de huidige regering het Arco-dossier nog definitief zal oplossen, lijkt De Wever onwaarschijnlijk. “Ik denk dat we daar allemaal eerlijk over moeten zijn: de kans dat de Arco-coöperanten vergoed zullen worden vóór mei 2019 is heel erg klein”, stelt hij tegenover VRT NWS.

Daarnaast acht De Wever de kans “dat ze ooit nog hun geld gaan terugzien” klein. “Dat zeg ik niet met plezier, maar omdat het gewoon de waarheid is. Dat blijven voor ons uitduwen heeft geen enkele zin. We hebben een regeerakkoord, we gingen een oplossing zoeken. Ik ga dat loyaal uitvoeren, maar elke keer opnieuw blijkt dat we er niet toe komen, en dat het juridisch waarschijnlijk ook niet kan, dat Europa ‘neen’ zal zeggen, elke keer opnieuw. Stop met die mensen hun lijden te rekken, wees gewoon eens eerlijk: de christelijke beweging heeft het geld in rook doen opgaan”, aldus De Wever.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat De Wever zijn twijfels uit over de haalbaarheid van dit – voor CD&V – cruciale dossier. “Ik vrees dat men vroeg of laat vanuit de christelijke zuil zal moeten toegeven dat dat geld weg is. Ik ben zelf een Arco-spaarder. Ik reken er niet meer op”, klonk het eveneens in juli. Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten klonk toen pessimistisch over de haalbaarheid van het dossier. “Ik vrees er ook voor, ik heb nog niet gezien hoe je dat op de ene of andere manier kan doen zonder ook andere aandeelhouders te benadelen”, aldus Rutten.