“Practise what you preach”, sneert sp.a-voorzitter John Crombez naar Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) nadat die laatste waarschuwde voor de groeiende invloed van de cocaïne- en drugsmaffia in de Antwerpse politiek. Immers, volgens de N-VA-voorzitter staat de clandestiene sector op het punt om de Antwerpse politiek te infiltreren. “Het maakt mij kwaad dat er insinuaties komen”, reageert Crombez tegenover VTM NIEUWS. “Corruptie bestrijd je met transparantie, dus maak het bekend.”

De cocaïne- en drugsmaffia – ook wel de ‘Mocromaffia’ genoemd in Nederland wegens het overwegend Marokkaanse aandeel in de lucratieve handel – is een groeiend gevaar volgens de partijvoorzitter van de N-VA. Gisteren waarschuwde De Wever dat de Mocromaffia de politiek kan gaan infiltreren. In het bijzonder zouden partijen “die net in die middens hun stemmen komen ophalen” kwetsbaar zijn. Tevens zou de Mocromaffia reeds banden onderhouden bij de douanediensten en de advocatuur.

Wie die partijen precies kunnen zijn, wou De Wever niet uitgesproken kwijt, maar hij sloot uit dat zijn partij een onderdeel zou kunnen uitmaken van deze problematiek. “De mensen die dat organiseren gaan onze partij niet als een grote bondgenoot zien of een potentiële vriend. Daar steek ik mijn handen voor door het vuur.” Verder is het ook geen geheim dat linkse partijen zoals sp.a, Groen en PVDA een gerichte electorale strategie hebben om stemmen te winnen in allochtone gemeenschappen.

Crombez: “Practise what you preach”

De “insinuaties” van De Wever maken Crombez “kwaad”. “Corruptie bestrijd je met transparantie dus ook als er binnen de N-VA topmensen zijn met een drugsverleden of banden met wapenfabrieken; maak het dan bekend. Practise what you preach”, stelt hij tegenover VTM NIEUWS. Tevens verklaarde Crombez dat er binnen N-VA-Antwerpen “zeker twee personen [zijn] die zeer nauwe banden hebben met het cocaïnemilieu”.

De N-VA-voorzitter kan de beschuldigingen van Crombez allerminst smaken. “Ik ga niet afdalen tot het niveau van een roddeltante, het is beneden alle niveau om dit te doen”, reageert hij tegenover VTM NIEUWS. Daarnaast is er volgens De Wever “een groot verschil [tussen] mensen die vroeger een substantieprobleem, zoals alcoholverslaving, hebben gehad en de georganiseerde misdaad die achter het drugsmilieu zit. Ik zie helemaal het verband niet.”

Antwerpen, cokehoofdstad van Europa

De gewelddadige drugsoorlog in Antwerpen teistert Antwerpen nu al maanden. Eind vorig jaar bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Allochtone bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren deze lucratieve en clandestiene drugshandel.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

De Wever: “Mocromaffia kan politiek infiltreren”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Eerder bleek reeds dat de Mocromaffia hecht verweven is met verschillende islamitische gebedshuizen. Maar het milieu heeft ook een flinke voet in het onderwijsveld, alwaar men leerlingen – veelal van allochtone afkomst – van kindsbeen af in de drugswereld trekt. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen met spijkerbommen en schietpartijen. Deze zomer werden zelfs meermaals handgranaten gegooid naar gebouwen.

ADVERTENTIE