In een interview met de Nederlandse Volkskrant en tijdens een onderhoud op Radio 1 waarschuwde de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) voor de groeiende invloed van de cocaïne-en drugsmaffia. De N-VA-kopman vreest voor infiltratie in de politiek, in het bijzonder bij partijen die stemmen gaan ronselen in allochtone/islamitische middens.

De cocaïne-en drugsmaffia – ook wel de ‘Mocromaffia’ genoemd in Nederland wegens het overwegend Marokkaanse aandeel in de lucratieve handel – is een groeiend gevaar volgens de partijvoorzitter van de N-VA. De Wever waarschuwt ervoor dat de Mocromaffia kan gaan infiltreren in de politiek. In het bijzonder zouden partijen “die net in die middens hun stemmen komen ophalen” kwetsbaar zijn. Tevens zou de Mocromaffia reeds banden onderhouden bij de douanediensten en de advocatuur.

De Wever: “Het gaan om bedragen die mensen in staat stellen om in Marokko vastgoedkoning te worden”

De Wever kijkt naar Nederland om aan te tonen wat het mogelijke gevaar is. “Daar is 1 op de 6 raadsleden een klik verwijderd van de georganiseerde misdaad”, aldus de N-VA-toppoliticus op Radio 1. “Ik ga er mij niet over uitspreken of dat in Antwerpen ook het geval is, maar eigenlijk leidt dit geen twijfel als je ziet hoeveel geld er is.”

“Zo zijn er mensen die tientallen panden kunnen aankopen en in sport- en moskeeverenigingen doordringen om er geld op tafel te leggen. En dan heb je politici die net in die middens hun stemmen komen ophalen, dan ben je inderdaad 1 klik verwijderd van malafide praktijken”, zo klinkt het verder bij De Wever.De coke [was] een gamechanger. Waar we vroeger over families spraken die bijverdienden, die in het theehuis de cannabis aan de man brachten, gaat het nu om bedragen die mensen in staat stellen in Marokko vastgoedkoning te worden.”

Wie die partijen precies kunnen zijn, wou De Wever niet uitgesproken kwijt, maar hij sloot uit dat zijn partij een onderdeel zou kunnen uitmaken van deze problematiek. “De mensen die dat organiseren gaan onze partij niet als een grote bondgenoot zien of een potentiële vriend. Daar steek ik mijn handen voor door het vuur.” Verder is het ook geen geheim dat linkse partijen zoals sp.a, Groen en PVDA een gerichte electorale strategie hebben om stemmen te winnen in allochtone gemeenschappen.

Stroomplan moet Mocromaffia bestrijden: “Zij zullen als een hogedrukreiniger te werk gaan”

Als deel van de oorzaak van de problematiek durft De Wever wel naar zijn eigen stadsbeleid kijken. “De haven is zo lek als een vergiet. Dat hoeven we niet te ontkennen”, aldus nog de Antwerpse burgemeester in De Volkskrant. “En dat ik daarmee als burgemeester een groot probleem heb, zult u mij ook niet horen ontkennen.”

De Wever heeft echter ook een oplossing klaar liggen. Het Stroomplan, dat al begin dit jaar werd voorgesteld, moet deze week eindelijk van start gaan. “Daarom dat deze week eindelijk het Kali-team (het Kali-team, ook wel het ‘maffiateam’ genoemd, is een belangrijk onderdeel van het Stroomplan en is vernoemd naar de hindoegodin Kali die boze geesten bestrijdt, red.) van start gaat. Dat team telt 40 mensen en zij zullen als een hogedrukreiniger te werk gaan.” Met het Stroomplan moeten de verschillende veiligheidsdiensten – net zoals met het Kanaalplan voor Brussel – innig met elkaar samenwerken om zo effectiever en met meer informatie-uitwisseling de strijd met de Mocromaffia aan te gaan.

Bij de extreemlinkse oppositiepartij PVDA (die wel mee het district Borgerhout bestuurt, alwaar de drugsoorlog intens woedt) heeft men echter weinig begrip voor De Wevers waarschuwing en beleid. “Onder Bart De Wever is Antwerpen uitgegroeid tot cocaïne-hoofdstad van Europa”, zo tweet PVDA-voorzitter Peter Mertens maandag. “Zijn failliete ‘War On Drugs’ leidt net tot meer narco-geweld in heel de stad. Dat hij vervolgens probeert te linken aan één stadsdeel en aan één groep. Zo verdwijnen grote uit beeld. #fail.”

(Lees verder onder de tweet.)

Antwerpen, cokehoofdstad van Europa

De gewelddadige drugsoorlog in Antwerpen teistert Antwerpen nu al maanden. Eind vorig jaar bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Allochtone bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren deze lucratieve en clandestiene drugshandel.

Eerder bleek reeds dat de Mocromaffia hecht verweven is met verschillende islamitische gebedshuizen. Maar het milieu heeft ook een flinke voet in het onderwijsveld, alwaar men leerlingen – veelal van allochtone afkomst – van kindsbeen af in de drugswereld trekt. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen met spijkerbommen en schietpartijen. Deze zomer werden zelfs meermaals handgranaten gegooid naar gebouwen.