“Waarom worden mensen die illegaal in ons land verblijven niet vervolgd?” Deze vraag liet federaal fractieleider voor de N-VA, Peter De Roover, optekenen in Het Laatste Nieuws. Wie zonder verblijfspapieren verblijft in België en geen asiel aanvraagt, overtreedt de wet en riskeert celstraf. “Maar die wet blijft vandaag dode letter”, klaagt De Roover aan. Hij vraagt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nu om daar verandering in te brengen en wijst op de voordelen van een afschrikeffect.

De Roover ziet een groot hiaat in het Belgische justitie- en migratiebeleid. “Een onwettig verblijf is strafbaar”, zegt de N-VA’er in Het Laatste Nieuws. “Wie tegen de lamp loopt, riskeert tot 3 maanden cel. Wie zich een tweede keer laat betrappen, tot een jaar. Maar de parketten vervolgen mensen zonder papieren niet. […] Illegalen krijgen het bevel om ons land te verlaten, maar wie daar zijn voeten aan veegt, riskeert niks? De mensen begrijpen dit niet meer.” Justitieminister Geens reageert echter afwijzend: “We kunnen die mensen niet in voorlopige hechtenis nemen tot ze berecht zijn.”

De Roover: “Je kan de handen van Theo Francken niet op de rug vastbinden en dan zeggen dat hij de boksmatch niet wint”

Afgelopen dagen werd flink wat kritiek geuit aan het adres van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Vorige werd duidelijk dat hij om plaats te maken voor opgepakte illegale transitmigranten tientallen illegalen had vrijgelaten, waaronder 32 criminelen. N-VA-voorman De Roover schiet nu ter verdediging van zijn partijgenoot. “Je kan de handen van Theo Francken niet op de rug vastbinden en dan zeggen dat hij de boksmatch niet wint”, aldus nog De Roover in Het Laatste Nieuws, die een deel van de verantwoordelijkheid doorschuift naar Justitie. “[Francken] kan doen wat in zijn bevoegdheid ligt, maar juridisch zijn er ook opties. Ik verwacht dat minister van Justitie Koen Geens een partner is in deze strijd.”

Geens denkt er echter anders over, zo werd duidelijk op Radio 1. Geens geeft toe dat de parketten illegaliteit gedogen en niet vervolgen, maar daar is een goeie reden voor, zo luidt het. “Misdrijven met straffen tot een jaar kunnen niet tot een voorlopige hechtenis leiden. We kunnen [illegalen dus] niet in voorlopige hechtenis nemen tot ze berecht zijn”, zo stelt Geens. “Die mensen zullen nooit op de zitting verschijnen en zullen bij verstek veroordeeld worden.”

(Lees verder onder de tweet.)

Wat betreft een afschrikeffect is Geens ook niet overtuigd. “Ik ben altijd bereid om na te denken over effectieve oplossingen in de strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel”, aldus de CD&V-minister. “Maar we moeten vermijden dat er een vervangingseffect komt van een administratieve opsluiting (deze in de gesloten centra, red.) door een gerechtelijke opsluiting, die op een bepaald moment ook weer zal eindigen. Een celstraf moet tot terugkeer in de maatschappij dienen.” 

ADVERTENTIE