Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) heeft de ontwikkelingshulp voor Palestijnse scholen stopgezet. Reden? In Palestina worden geregeld scholen naar terroristen vernoemd en De Croo vindt dat dit terrorisme verheerlijkt. Volgens de minister blijft België wel actief als ontwikkelingspartner in Palestina en zal ons land de UNRWA (VN Vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen nvdr.) blijven steunen. Dat brengt Joods Actueel.

Vorig jaar werd een Palestijnse school, waarvan de bouw gefinancierd werd door België, hernoemd naar een terroriste. De school kreeg als nieuwe naam ‘The Martyr Dalal Mughrabi Elementary School’. Die naam verwijst naar de terroriste Dalal Mughrabi die in 1978 deelnam aan een busgijzeling waarbij 38 Israëli’s om het leven kwamen. Ons land pleitte meteen bij de Palestijnse regering om deze naamswijziging ongedaan te maken. De Belgische wens werd ingewilligd en de school kreeg de naam ‘The Belgian School’, maar twee andere scholen in de buurt kregen plots de naam van de terroriste opgeplakt. Deze scholen werden niet met Belgische middelen gebouwd, maar ons land betreurt deze aanpak.

De verheerlijking van terrorisme of van daders van terroristische daden is onder geen enkele omstandigheid aanvaardbaar. Ons land heeft het Belgische standpunt herhaaldelijk overgemaakt aan het Palestijns ministerie van Onderwijs”, aldus De Croo. De minister benadrukt wel dat België actief blijft als ontwikkelingspartner en verder wil inzetten op de verbetering van mensenrechten met als focus vrouwenrechten en de ontwikkeling van de privésector. Daarnaast blijft ons land ook verschillende ngo’s steunen die actief zijn in Palestina. Ook de UNRWA zal nog worden gesteund. Die VN-organisatie moet onderwijs voorzien voor meer dan 500.000 Palestijnse vluchtelingenkinderen in JordaniëLibanon, Syrië en de bezette Palestijnse gebieden.