In Antwerpen hebben gisteren dertien partijen hun kieslijsten ingediend voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Opvallende afwezige is de moslimpartij ISLAM. In mei dit jaar werd echter nog aangekondigd dat de partij ook in Antwerpen zou opkomen. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen.

Gisteren hebben de Antwerpse partijen hun kieslijsten ingediend in het Justitiepaleis. Voor de Antwerpse gemeenteraad dienden 13 partijen hun lijsten in. Dat zijn er minder dan bij de vorige verkiezingen in 2006 en 2012 met respectievelijk 19 en 16 kieslijsten. In mei dit jaar kondigde de oprichter van de ISLAM-partij, Redouane Ahrouch, nog aan dat de partij ook zou opkomen in Antwerpen en Gent. Dit met een pro-sharia-programma. Maar dat blijkt dus niet te gebeuren.

In mei werd ook aangekondigd dat een vrouw de ISLAM-lijsttrekker in Antwerpen zou worden. Ahrouch reageerde toen ook: “België zal over 12 jaar een moslimmeerderheid hebben. Je hebt dan twee opties: extremisten of democraten als wij aan de macht.” Eind augustus werd nog bekend dat de MR, de PS, DéFI en cdH enkele voorstellen hebben uitgewerkt om ISLAM te verbiedenN-VA liet ook al weten om mee te willen werken aan het Franstalige initiatief om de partij te verbieden. In april kwam ISLAM immers al in het oog van de storm na uitspraken over de wenselijkheid van een gendergescheiden openbaar vervoer.

De partijen die wel hun lijst indienden zijn: N-VA, Vlaams Belang, Paars, CD&V, sp.a, PVDA, Open Vld, Groen, Use (United States of Europe-partij van Jan Lippens nvdr.), Burgerlijst, BDW (partij van komiek en ’schijnburgemeester’ Geert Beullens nvdr.), D-SA en Be.One. De partij van Dyab Abou Jahjah (Be.One) is wellicht, door het niet indienen van een kieslijst door ISLAM, haar grootste concurrent voor de allochtonenstemmen in de stad kwijt. Maar ook nieuwkomer D-SA is een partij die veel allochtonen op haar kieslijst zet. De partij situeert zich in het centrum van het politieke spectrum en komt op voor participatie en diversiteit.