De Dalai Lama heeft zijn bezoek aan Europa niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Afgelopen woensdag, toen hij de Zweedse stad Malmö bezocht, sprak hij zich uit over de vluchtelingencrisis in Europa. “Ik denk dat Europa toebehoort aan de Europeanen”, stelde hij. Volgens de Dalai Lama moeten vluchtelingen op termijn terugkeren naar hun land van herkomst “en hun eigen land ontwikkelen”. Dat meldt de Zweedse krant The Local.

De geestelijke leider Dalai Lama bracht afgelopen woensdag een bezoek aan de Zweedse stad Malmö, de stad die in Zweden het grootste aantal asielzoekers huisvest en waar een groot percentage van de bevolking van buitenlandse origine is. Op een conferentie sprak de voormalige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede over de vluchtelingencrisis die Europa en Zweden al enkele jaren in bedwang houdt.

“Ik denk dat Europa toebehoort aan de Europeanen”, stelde de Dalai Lama. Europa is volgens hem dan wel “moreel verantwoordelijk” om vluchtelingen die vluchten voor gevaar te helpen, maar op termijn moeten die vluchtelingen wel terugkeren naar hun land van herkomst, aldus de Dalai Lama.

“Ontvang hen, help hen, onderwijs hen, maar uiteindelijk moeten ze wel terugkeren naar hun heimat en hun eigen land ontwikkelen”, klonk het.

(Lees verder onder de tweet.)

In het recente verleden sprak de Dalai Lama zich al eens uit over de migratiecrisis in Europa. Ook toen stelde hij dat vluchtelingen op termijn moeten terugkeren. “Europa, bijvoorbeeld Duitsland, kan geen Arabisch land worden”, zei hij toen. “Duitsland is Duitsland. De vluchtelingen zijn met zo veel dat het moeilijk wordt in de praktijk. Ook vanuit een moreel standpunt denk ik dat vluchtelingen maar tijdelijk toegelaten mogen worden.”

ADVERTENTIE