De Afghaanse dader van de steekpartij op Amsterdam Centraal Station pleegde de aanslag omdat hij vond dat de islam veelvuldig beledigd wordt in Nederland. Hij verwees ook naar PVV-leider Geert Wilders.

De man die twee Amerikaanse toeristen neerstak op Amsterdam Centraal Station is geïdentificeerd als Jawed S., een 19-jarige Afghaan die in Duitsland verbleef. Hij zou naar Amsterdam gereisd zijn om een aanslag uit te voeren vanwege wat hij veelvuldige beledigingen van Allah, de Koran, de islam en de islamitische profeet Mohammed noemde. Dat meldt het Nederlands Openbaar Ministerie (OM).

(Lees verder onder de tweet.)

Wilders

Volgens het OM had de dader een duidelijk terroristisch motief. Jawed S. noemde in zijn verklaringen ook PVV-leider Geert Wilders. Wilders annuleerde vorige week nog een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. De dader zou niet naar die wedstrijd verwezen hebben. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de dader met andere heeft samengewerkt.

Wilders reageerde intussen zelf op het onthullingen op Twitter. “Moslimterroristen haten onze manier van leven en onze vrijheden. Ze beantwoorden islamkritiek met geweld. Zo ook deze Jawed S. Bijna wekelijks vinden in heel Europa dit soort gruwelijke steekpartijen plaats op onschuldige mensen”, schrijft Wilders. “Ik zeg: grenzen dicht en de-islamiseren!”