In Haren – een deelgemeente van Brussel-stad – liggen er plannen op tafel voor een nieuwe moskee. Het gebouw zou plaats moeten bieden aan 1.200 gelovigen, terwijl de deelgemeente – in 2012 – nog geen 5.000 inwoners telde. Daarnaast vallen er volgens Le Peuple, een vehikel van de rechtse Parti Populaire (PP) gelieerd aan Steve Bannon, vragen te stellen bij Hassan Bouit, een van de initiatiefnemers van het project. Ook Geoffroy Coomans (MR), Brussels Schepen van Stedenbouw en Patrimonium, gaf volgens SUDPRESSE een negatief advies.  

Bouit was volgens La Libre in het verleden de verantwoordelijke voor de Ettaouba-moskee in Evere. Die laatstgenoemde moskee functioneerde allerminst zonder problemen. Zo stelde burgemeester van Evere, Rudy Vervoort (PS), in 2013 tegenover de RTBF dat de grenzen met betrekking tot de radicale islam waren bereikt. Mohamed Benajiba, de imam van de moskee, werd later door het parket verdacht van banden met terroristen maar werd twee keer, zowel in eerste aanleg als in beroep, vrijgesproken.

“Ik heb uiteraard naar hun voorstel geluisterd”

N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche vroeg Brussels burgemeester, Philippe Close (PS), om verduidelijking. De PS-burgemeester bevestigde het bestaan van plannen voor een (mega)moskee in Haren. Ook verklaarde Close dat hij – zoals door Le Peuple werd gesuggereerd – aanwezig was op een vergadering van de initiatiefnemers. “Als burgemeester werd ik inderdaad benaderd door burgers die me een moskeeproject hebben voorgesteld. Ik heb uiteraard naar hun voorstel geluisterd en kennis genomen van het totale project. Niets meer”, klonk het.

Mocht dit project worden verdergezet, dan moet het volgens Close “uiteraard de officiële weg en [de] nodige stappen […] doorlopen zoals een vergunningsaanvraag en openbaar onderzoek”. De PS-burgemeester haalde daarnaast uit naar Van den Driessche. Zo zou de moskee – in tegenstelling tot de plannen van de federale regering voor een mega-gevangenis – geen storende invloed hebben op het dagelijks leven in de buurt.

Coomans, de Brusselse Schepen van Stedenbouw, verklaarde in dat kader dat er nog geen dossier werd geopend. “Ik ontving een informeel verzoek omtrent een ​​moskeeproject voor een moskee in het centrum van het dorp, aan de rue de Verdun”, stelde de liberaal. Zelf gaf de schepen naar eigen zeggen een ongunstig advies aan het project.