Congo heeft zaterdag gedreigd om uit het Internationaal Strafhof te stappen. Het dreigement komt er twee dagen voordat het Hof een uitspraak doet over de Congolese oppositieleider Jean-Pierre Bemba. De Congolees is immers uitgesloten van de presidentsverkiezingen op 23 december. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Bemba werd gezien als een grote kanshebber om Joseph Kabila op te volgen als president van Congo. Het Grondwettelijk Hof in Congo besliste echter eerder deze maand dat Bemba niet mocht deelnemen aan de verkiezingen. De voorzitter van het Grondwettelijk Hof reageerde toen: “Het Grondwettelijk Hof bevestigt op advies van de procureur-generaal dat Jean-Pierre Bemba onverkiesbaar is vanwege beïnvloeding van getuigen door middel van corruptie.” Bemba staat nu nog terecht bij het Internationaal Strafhof voor deze feiten, morgen wordt het vonnis bekend gemaakt.

Eerder werd de voormalige rebellenleider Bemba door het Internationaal Strafhof vrijgesproken voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. In dat proces hing hem een straf van 18 jaar cel boven het hoofd vanwege wreedheden die zijn militie beging in de Centraal-Afrikaanse Republiek in 2002 en 2003. De Congolese regering lijkt bang te zijn dat hij ook voor het corruptieproces vrijgesproken zal worden en dus mee kan doen aan de presidentsverkiezingen.

Het Congolese ministerie van Buitenlandse zaken reageerde dat het niet uitsluit om “als laatste redmiddel” zich terug te trekken uit het Internationaal Strafhof. De regering zegt ook dat ze “verschillende overeenstemmende aanwijzingen in haar bezit heeft, die aangeven dat sommige regeringen druk uitoefenen op de rechters van het Internationaal Strafhof”. Die druk zou gaan over de processen rond Bemba en over “de situatie in Congo, die in staat zijn om invloed te hebben op het lopende verkiezingsproces”.