China heeft de Amerikaanse ambassadeur in Beijing op het matje geroepen, daarnaast schrapt het ook de militaire besprekingen die normaal volgende week moeten plaatsvinden. De reden zijn de sancties die de VS aan China wil opleggen voor het aankopen van Russische gevechtsvliegtuigen en een raketsysteem. Dat schrijft Reuters.

De Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken Zheng Zuguang riep de Amerikaanse ambassadeur Terry Branstad op het matje. Het Chinese ministerie van Defensie liet ook weten dat het de chef van de marine, Shen Jinlong zal terugroepen van zijn bezoek aan de VS. Daarboven worden de geplande gesprekken tussen Chinese en Amerikaanse militaire oversten in Beijing uitgesteld. Het ministerie zei ook dat China’s leger het recht heeft om verdere maatregelen te treffen, maar details bleven echter uit.

Woordvoerder van het ministerie van Defensie, Wu Qian, zei dat de Chinese beslissing om gevechtsvliegtuigen en raketsystemen van Rusland te kopen een normale daad van samenwerking tussen beide landen is. Volgens hem heeft de VS geen recht om tussenbeide te komen. Donderdag voerden de Amerikanen immers nog sancties in op China’s militaire uitrustingsdepartement, dat is de militaire organisatie die verantwoordelijk is voor de aankoop van nieuwe wapens. China zou 10 SU-35 gevechtsvliegtuigen in 2017 en een raketsysteem in 2018 gekocht hebben en zo de Amerikaanse sanctiewet gebroken hebben die er kwam als antwoord op het Russische “kwaadaardige gedrag”. De wet is een straf voor de vermoedelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, de agressie in Oekraïne en voor het steunen van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Een anonieme Amerikaanse ambtenaar reageert: “We hopen dat er aandacht komt voor dergelijke dingen (…) Ons doel is om zo’n transacties te voorkomen.” De Chinese reactie luidt: “De Amerikaanse aanpak is een regelrechte schending van de basisnormen van internationale betrekkingen, een volledige manifestatie van hun overwicht en een serieuze breuk van de relaties tussen twee landen en hun twee defensies.” De VS mag zich volgens China aan “gevolgen” verwachten als het de sancties niet onmiddellijk stopt.